Kömürü Denizin Altından Çıkarıyorlar

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 1980'den itibaren denizin altında kömür üretimi yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kömürü Denizin Altından Çıkarıyorlar

Kıyıdan 200 metre kadar içeride denizin altında yapılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 2 milyon ton üretim yapıldı.

TTK'nın 5 müessesesinden sadece Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında denizin altında kömür kazılıyor. Eksi 485 ve eksi 560 kodlarında üretim yapılan maden ocağında eksi 630 kodunda ise hazırlık çalışmaları devam ediyor. 3 vardiye halinde 2 bin 150 işçiyle yapılan üretim çalışmalarının bir bölümü, 1980'den itibaren denizin altında yapılıyor. Kozlu Sahili'nden yaklaşık 200 metre açığa kadar olan bölümde denizin altında bugüne kadar yapılan çalışmalarda toplam 2 milyon ton kömür çıkarıldı. Ocak sahasının toplam 157 milyon 129 bin 200 tonluk kömür rezervinin denizin altında kalan bölümü ise 51 milyon 800 bin ton.

TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, Türkiye'de deniz altında yeraltı işletmeciliği yapan tek müessese olduklarını söyledi. Denizin altındaki çalışmaların, Karadeniz'in bin 250 metre açığına kadar olan bölümünde süreceğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Kozlu Müessesesi'nin deniz altı tehdidinin olduğu çalışma alanları 1980'den itibaren çalışılmaya başlanmıştır. Bu çalışmaların öncesinde teknik ekiplerimiz, deniz altında işletmelerin yoğun olduğu İngiltere'ye gönderilmiş, eğitim almışlar. O eğitimler ışığında deniz altındaki üretimimiz devam ediyor. Sürekli yeraltı suyunun ölçümleri yapılmakta. Deniz sızdırmasına ilişkin teknik incelemeler yapılıyor. Suda konsantrasyon değişimi olup olmadığı kontrol ediliyor. Şimdiye kadar denizin tabanından herhangi bir sızma olmadı."

Havzada denizin altında üretim yapılan tek ocak olan Kozlu Maden Ocağı'na, 1 Temmuz 2008'deki Zonguldak ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da girmiş ve yerin 560 metre altında kömür çıkarmış, işçilerle yemek yemişti. 3 Mart 1992'deki grizu faciasında 263 madencinin öldüğü ocakta geçen yıl 7 Ocak'ta meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde ise 8 işçi ölmüştü.

Yorumlar