Komşu ülkelerin araçlarını Edirneli ustalar tamir edecek

Bulgaristan ve Yunanistan’daki araç ve gereçler Edirneli ustalar tarafından tamir edilecek.

Google Haberlere Abone ol
Komşu ülkelerin araçlarını Edirneli ustalar tamir edecek

Bulgaristan ve Yunanistan’daki araç ve gereçler Edirneli ustalar tarafından tamir edilecek.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) arasında imzalan protokol Edirne sanayi sitesi esnafına rahat nefes aldıracak. Komşu ülkelerde maliyetlerin yüksek olması nedeniyle insanlar tarım aletlerini, otomobillerini fiyatı uygun olan Edirne’de yaptırmak istiyordu. Ancak gümrük mevzuatındaki kurallar nedeniyle Edirne esnafı bu imkandan yararlanamıyordu.
Ancak ETSO ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle şehrin esnafına önemli bir ekonomik girdinin kapısı aralanmış oldu. Buna göre, ticaret ve sanayi odası, esnaf ve sanatlar odası tarafından uygun görülen kişilerin isimleri gümrük ve ticaret bölge müdürlüğüne bildirilecek.

Gümrüğün incelemelerinin ardından uygun görülen esnafa bir kimlik verilerek komşu ülkelerden getirilen aracı gümrükte teslim alınmasına imkan sağlanacak. Aracı teslim alan esnafa 15 günlük bir süre verilecek. Bu süre içerisinde tamiri, bakımı yapılan araç tekrar gümrükte sahibine teslim edilmiş olacak.
Türkiye’de ilk defa Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan sınır kapılarında hayata geçirilen uygulamadan şu anda sadece Edirne esnafı yararlanmış olacak.

Gerekli girişimlerde bulunmaları durumunda Kırklareli’nin başvurusu da değerlendirmeye alınacak.
İmzalanan protokolün Edirne ekonomisine aylık 200 bin avro katkı sağlaması bekleniyor.
Protokolün imza töreninde konuşan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kuruluşu Başkanı Recep Zıpkınkurt, projenin Edirne’nin ekonomisine ciddi bir ivme kazandıracağına inandığını söyledi.
Projenin yıllardan beri gerçekleştirilemediğini vurgulayan Zıpkınkurt, "Sağolsun, Müslüm bey bu işte ciddi sorumluluklar aldı. Ticaret ve Sanayi Odası taşın altına elini koyarak ciddi sorumluluk aldı. Esnaf birlikleri bunları destekledi. Edirne için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Protokolün Edirne ekonomisine ayda yaklaşık 200 bin avro katkı yapmasını beklediklerini anlatan Zıpkınkurt, "Bu konuda talep var. Bugün Bulgaristan ve Yunanistan’daki yaşayan vatandaşlar uygulamayı duymuşlar. Hatta Pazarkule’ye bugün bir müracaat olmuş. Bilgimiz oldu. Ancak, protokol bugün devreye giriyor. Önümüzdeki hafta getirin dedik. Bundan çok mutlu ve memnun oluyorum. Gerçekten Edirne ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyorum. Tabii, Bulgaristan Yunanistan ve Romanya olabilir. Ama daha çok yakın bölgedeki tarım aletleri, araçlar, otomobil, tarım araçları, sulama motorları bunlar bu kapsamda. Sanayisinde bu işte ciddi yetişmiş elemanlar var. Ciddi kapasiteli işyerleri var. Tüm markaların servisleri Edirne’de. Dolayısıyla hem parça hem de işçilik hizmeti alma şansları var. Komşu ülkelerde maliyetler daha yüksek. Edirne sanayisinde bir araba şanzımanı 250-300 lira iniyor. Aynı şanzıman Yunanistan’da 250 avro’ya indiriyorsunuz." diye konuştu.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise, projenin hem ülke açısından hem de gümrük teşkilatı uygulamaları açısından bir devrim niteliğinde bir olaya imza attıklarını belirtti.
Bölge esnafının sahip olduğu bir birikimin olduğunu kaydeden Yalçın, "Bu birikim bir takım mevzuat engelleri yüzünden kullanılamıyordu. Biz de bunu gördüğümüz için acaba nasıl bir problem var. Bu problemi nasıl çözebiliriz diye düşündük. Ve yıllardır bazı alışkanlıklarımız olan mevzuatta istisnai bazı düzenlemeleri nasıl yapabiliriz diye kafa yorduk. Çok şükür bu beraberce kafa yormalar neticesinde bir çıkış yolu bulduk. Ve gümrük teşkilatı açısından yep yeni bir uygulama başlıyor. Bu Türkiye için bir ilk. Daha önce sözlü beyanla, geçici bir araç veya eşya girişi işlemi yapma uygulaması hiç bugüne kadar olmadı. Bu ilk defa Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bölgesinde bu uygulama başlamış olacak. Bununla beraber aynı zamanda çok önemli bir sorumluluğu da üstlenmiş olduk. Bu sorumluluk bir kısmı bize ait olduğu gibi bir kısmı da Ticaret ve Sanayi Odamıza aittir. Kendileri bunu bir teminat altına alacak. Anlar da elini taşın altına koydular. Riski paylaştılar. Tabii aynı riski bu işi yapacak esnafımız da başlayacak. Onlar da bizi bu konuda destekleyecekler. Su istimallere, kötü niyetlilere karşı otokontrol mekanizmalarını çalıştırırsak bu yeni başlamış uygulama uzun yıllar devam edecek ve bundan herkes mutlu olacaktır diye düşünüyorum." açıklamasını yaptı.
CİHAN

Yorumlar