Komisyon facianın yaşandığı maden ocağında inceleme bulundu

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki üyeler, facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez bölgesindeki maden ocağında yüzey incelemelerinde bulundu. Milletvekilleri,...

Google Haberlere Abone ol
Komisyon facianın yaşandığı maden ocağında inceleme bulundu

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki üyeler, facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez bölgesindeki maden ocağında yüzey incelemelerinde bulundu. Milletvekilleri, İmbat Madencilik İşletme Müdürü Gökalp Büyükyıldız, Soma Kömür İşletmeleri Işıklar Ocağı İşletme Müdürü Haluk Evinç ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan'dan bilgi aldı.

Komisyon Başkanı Alaboyun ve üyeler, önce facianın meydana geldiği maden ocağı girişinde, İmbat İşletme Müdürü Büyükyıldız'la görüştü. Ocağın diğer girişinde komisyon üyelerine bilgi veren Işıklar İşletme Müdürü Evinç ise facianın meydana geldiği madende günlük olarak oksijen ve metan değerlerini ölçtüklerini söyledi. Evinç, "Standartlara göre en fazla iki ay beklenmesi gerekir. İçerideki oksijenin kesin olarak döndüğünü teyit ettikten sonra bilirkişiler ve bakanlık temsilcileriyle biraraya gelip ocağın açılması ve açıldıktan sonra neyin nasıl yapılacağı değerlendirilecek, ardından ocağı açacağız. Bizim direkt amacımız, ocaktaki yangının sönmesi." dedi. Ocaktaki sensörlerden kablolardaki problemden dolayı veri alınamadığını, bazılarına da savcılığın el koyduğunu söyleyen Evinç, numune borularının ağzını açarak içerideki havayı kontrol ettiklerini bildirdi. Olaydan sonra diğer işletmeden geldiğini, havalandırmayı ters çevirerek çok sayıda işçiyi kurtardıklarını anlattı. Aynı şirkete bağlı Işıklar ve Atabacası ocaklarının da 20 gündür çalışmadığını hatırlatan Haluk Evinç, ocak durduğu zaman bozulduğunu ve tamir için müsait arkadaşlarının gelmesini istediklerini belirterek, "Hepimiz bu işletmede çalışıyoruz. Bu işletmeyi yaşatmak istiyorsak elinden tutacağız." diye konuştu.

İşletme Müdürü Evinç, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in, işçilerin şirketin diğer ocaklarında çalışmak üzere çağrıldığı iddiasıyla ilgili ise şunları söyledi: "Biz şu anda çalışan arkadaşlarımıza, 'Eğer siz burada gelip çalışıyorsanız, farklı bir ücret alacaksınız. Eğer çalışmayan arkadaşlar da ücretlerini alacaklarsa alırlar ama siz onlardan farklı alacaksınız.' dedik."

Maaş ödemelerine ilişkin soru üzerine de şirket zor durumda olduğundan üst yöneticilerin çalıştığını ifade ederek, çarşamba ya da perşembe günü konuya ilişkin açıklama yapılacağını, maaşların en fazla ayın 20'sine kadar sarkacağını söyledi. İşe gelmeyenlerin çıkarılacağı bilgisinin doğru olmadığını, şu ana kadar kimsenin işten çıkarılmadığını kaydeden Evinç, faciadan sonra çalışacak ve çalışmayacakların ayırtedilmesi için işçilere çağrı yapıldığını söyledi.

İnsan Kaynakları Müdürü Gökaşan ise 900 kadar işçiye telefonla işe dönmeleri yönünde mesaj gönderdiklerini söyledi: "Bordroların hazırlığı aşamasındayız. İşçi çıkaracağız diye bir şey yok. İşe davet mesajıdır. Üç gün içerisinde işe gelmeleri gerekiyor. İşten çıkarma anlamına gelmeyecek."

Komisyon üyeleri, Eynez ocağındaki yüzey incelemelerin ardından İmbat Madencilik'e ait kömür ocağına inerek bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar