Komisyon Başkanı Alaboyun: Gözümüzdeki fotoğraf netleşiyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili araştırma ve incelemelerde bulunan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, "İşçileri dinledikçe gözümüzde fotoğraf netleşiyor." dedi.İki gündür Soma'da bulunduklarını,...

Google Haberlere Abone ol
Komisyon Başkanı Alaboyun: Gözümüzdeki fotoğraf netleşiyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili araştırma ve incelemelerde bulunan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, "İşçileri dinledikçe gözümüzde fotoğraf netleşiyor." dedi.

İki gündür Soma'da bulunduklarını, dün olayın meydana geldiği madeni gördüklerini, daha sonra da çalışan madeni incelediklerini anlatan AK Parti Milletvekili Alaboyun, "Bu sabahtan itibaren de işçilerimizi birebir dinliyoruz. Aslında dörder kişiden sekiz işçiyi dinlemeyi planlamıştık ama yoğun talep üzerine 15'in üzerinde işçi kardeşimizi dinlemiş oluyoruz. Onları dinledikçe gözümüzde fotoğraf netleşiyor." diye konuştu. Komisyon olarak işçilerden çok rahat konuşmalarını istediklerini, kendilerinin bir araştırma komisyonu olduklarını ve kimseyi soruşturmadıklarını belirten Alaboyun, bulgularının belki de soruşturmalara temel teşkil edeceğini söyledi. İşçilerin anlattıkları, olayın içinde yaşayanlar, sıkıntılar ve onları dinledikçe çözüm önerileri bile geldiğini kaydederek, "Bu çok sevindirici. Çok şeffaf şekilde onların rahatça konuşmalarını temin etmeye çalışıyoruz. Sorularımızı doğrudan yöneltiyoruz. Edindiğimiz intiba, işçilerimizin hakikaten konuya çok vâkıf olduğu. İşçilerimizin konuşmaları, raporumuza temel teşkil edecek." dedi. Ali Rıza Alaboyun, vakit olmazsa maden kazasıyla ilgili dinlemeyi planladıkları sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Ankara'ya davet edeceklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda madenlerle ilgili bir kanunun görüşüldüğünü, dönüşte bu konuda bakanlara çağrıları olup olmayacağı sorusuna ise Komisyon Başkanı Alaboyun, "Plan Bütçe'deki alt komisyona sevk edilmiş durumda. Daha çok sosyal haklarına yönelik bir düzenleme. Tabii ki bizim komisyon olarak aldığımız karara göre zaman içinde bu bulguları hükümet ve bakanlarla paylaşacağız. Raporları yazmayı beklemeyeceğiz. Ocaklar, yaşayan biyolojik yapı. Bu kapsamda söylediğinizi önemsiyoruz, tabii ki bakanları bilgilendireceğiz." diye cevap verdi.

'İŞTEN ATILMA OLURSA TAKİPÇİSİ OLURUZ'

Milletvekili Alaboyun, madencilerin işten atılma korkusu yaşadıklarıyla ilgili soruya karşılık ise şunları söyledi: "Açıkça maden sahibine ve yöneticilerine şu mesajı vermek istiyorum. Buraya gelen işçiler, duygu ve görüşlerini paylaştılar. Kimse kimseyi suçlamıyor. Sorunun bir daha tekrar etmemesi için yanlışları dile getiriyorlar, suçlanan kimse yok. Sırf buraya geldiler diye, bilgilerine başvurduk diye işçileri kapıya koymak veya onları cezalandırmak gibi bir konuyu asla tasvip edemeyiz. Komisyon olarak takipçisi oluruz, ilgili bakanlıklar ve ilgili merciler nezdinde. O yüzden işçiler çok rahat olsunlar ve görüşlerini bizlerle rahat paylaşsınlar. Tabii bunu yaparken kurum ve kişiyi suçlamak niyetinde de değiliz."

'İŞÇİLERE MADENE DÖNMELERİ İÇİN ZORLAYICI BİR ŞEY GÖNDEREMEZLER'

Maden faciasının ardından işveren tarafından, en geç üç gün içinde işbaşı yapmaları için işçilere gönderilen ihbarnameyle ilgili de bilgi veren Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, olayın meydana geldiği madene dönme diye bir şey olmadığını vurguladı: "Oraya dönmeleri için işçileri zorlayıcı bir şey gönderemezler. Maden kapalı, iki taraf barajlanmış. Yalnız şirketin iki ocağı var. Atabacaları ve Işıklar ocaklarında denetimler sonucu işler durdurulmuş fakat üretim durunca tabanın kabarmaması, tavanın çökmemesi, gaz oranları belli sınırlarda olması, ocağın bakımı ve tamiri için üretim amaçlı değil, sırf ocağı canlı tutabilmek için belli bir miktarda işçi çağrılıyor; bu yasa gereği. Bunun dışında işçiler üretim için çağrılmışsa kesinlikle Teftiş Kurulu'nun üretim durdurma kararına aykırıdır. Onunla ilgili tespitleri varsa bu konuları Ankara'da en üst düzeyde gündeme getiririz." CİHAN

Yorumlar