Köln’de ilk Müslüman kreşi açıldı

Almanya'nın Köln şehrinde Müslüman bir kurumun hayata geçirdiği ilk kreş “Amana”(Emanet) açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Köln’de ilk Müslüman kreşi açıldı

Almanya'nın Köln şehrinde Müslüman bir kurumun hayata geçirdiği ilk kreş “Amana”(Emanet) açıldı. Amana Müslüman hassasiyetine göre ve çok dilli bir bakım vadediyor.

Müslüman Kadınlar Danışma ve Eğitim Merkezi’nin (BFmF) hayata geçirdiği kreşin açılış törenine Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters de katıldı. Törende konuşan Roters, “Kentimiz için çok önemli bir görevi yerine getiriyorsunuz. Kentimizi zenginleştiriyorsunuz. Burada insanları birlikteliğini, sorumluluk üstlendiğini görüyoruz. Kentimizdeki bu çeşitlilik bizi ileriye taşıyor, şehrimizi renklendiriyor, global dünyaya hazırlıyor. Köln’de böylesi 39 merkez var. Biz büyüyen, genç bir kentiz. Kreş ihtiyacını tek başına belediyenin karşılaması imkansız. Bugün sizin ilk Müslüman kreşi açmanız çok iyi bir işaret. Hepimizin istediği Köln’de çocuklarımıza iyi bir gelecek kurmak, siz de önemli bir katkı yapmış oluyorsunuz. Burda yetişen çocuklar erkenden şehrimizin renkliliğine alışacak. Çalışanlarınızın kalifiye düzeyini görünce gördüm ki; Köln’ün geleceğinin bir kısmı burda duruyor.” dedi.

0-3 yaş arası çocuklar için hizmet veren Amana’nın özellikleriyle ilgili BFmF Genel Müdürü Erika Theissen ve Kreş müdürü Nilgün Filiz gazetemize bilgiler verdi. Theissen, “Bu aynı zamanda Köln’deki Müslümanlar ve Müslüman kurumların kendilerini daha da açtıklarının bir göstergesidir. Diğer bazı kentlerde vardı ama Köln’de ilk biz açmış olduk. Bence bu doğru yolda önemli bir adım. Müslümanlar da sosyal kuruluşlar ve çalışmalarla Alman toplumuna katkılarını yapmış oluyorlar.” dedi.

Diğer kreşlerden ne farklarını sorduğumuz Theissen, “Öncelikle kreşin kurucusu Katolik veya Protestan bir kuruluş değil Müslüman bir kuruluş. Ağırlık noktalarımız dil geliştirme, çok dilli eğitim. Farklı kökenlerden; İtalyan, Hollandalı, Türk, Arap kökenden ailelerimiz var. Çocuklarının anadilleriyle bakılmasını istiyorlar. Bunu yapıyoruz. Ayrıca diğer kreşlerde her zaman söz konusu olmayan şey, bizde çocuklar yüzde 100 helal kesim yiyeceklerle besleniyor. Yemek duası yapıyoruz.” diye konuştu.

Kreş Müdürü Filiz ise, kreşin Şubat ayından itibaren hizmet verdiğini, resmi açılışı yapılan kreşte 22 çocuğa baktıklarını kaydetti. Filiz, “Aileler yüksek yaşlar için de yoğun talepte bulunuyor, hatta belediyeye başvuruyorlar, ama biz şu an sadece 3 yaşına kadar çocuklara hizmet veriyoruz. Belediye tavsiyesiyle açtık ve finanse ediliyoruz. Çok dilli, kültürlü 12 pedagogumuz bakım yapıyor.” dedi. Törende emeği geçenler ödüller verildi, kreş alanları gezildi. CİHAN

Yorumlar