Kocaoğlu: Korkan adam belediye başkanlığı yapamaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın özel meclis toplantısında şehrin gelecek vizyonunu ve projelerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bir belediye başkanının, işini namuslu yapıp, düzgün yapıp, şerefli yapıp korkmaması gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Kocaoğlu: Korkan adam belediye başkanlığı yapamaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın özel meclis toplantısında şehrin gelecek vizyonunu ve projelerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bir belediye başkanının, işini namuslu yapıp, düzgün yapıp, şerefli yapıp korkmaması gerekir. Belediye başkanı korkmaz, korkarsa belediye başkanlığı yapamaz.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı ekonomi politikasından da bahseden Başkan Kocaoğlu, “Göreve geldiğimizde Türkiye’nin en borçlu üçüncü belediyesiydik. Bu borcu beş sene içinde tasfiye ettik. Sadece ekonomik getiri sağlayarak, kendini amorti edecek projeler için borçlandık, yani belediyenin akıp giden finans yapısını bozmadık.” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin ne kendi döneminde ne de Ahmet Piriştina döneminde SSK’ya bir kuruş bile prim borcu olmadığını, bu yöndeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, 2004 yılında 100 milyon liralık yatırım yapan belediyenin, 10 yılda yatırım kapasitesini 12 kat arttırarak 1 milyar 200 milyon liraya çıkardığını söyledi.

Önümüzdeki döneme ilişkin projelerini de anlatan Başkan Kocaoğlu metro, banliyö ve tramvay yatırımlarıyla beş yıl içinde raylı sistem ağının 302 km.’ye çıkacağını kaydetti. İzmir Metrosu Göztepe İstasyonu’nu 25 Mart 2014'te açacaklarını, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olan bölümde deneme seferlerinin başlayacağını açıklayan Kocaoğlu, “Bu hatta sadece 13 metre bir tünel kesitinde, toprak kayması olmaması için dokuz ay üniversiteyle birlikte proje yaptık. 6 ton dolgu malzemesi hazırlandı. 6 tonu bir yerde bastık, hepsi bitti. Metro konusunda İzmir’in en zor, en çileli yerini geçmiş oluyoruz. Bu proje için de zaten bir deli lazımdı, o da bizmişiz.” dedi.

Kocaoğlu, birçok yatırımcının İzmir yerine Manisa’yı tercih etmesine ilişkin bir soruyu ise şöyle cevapladı: “Manisa’ya giden sanayici kuruluşta yüzde 25, ondan sonra da SGK indirimi vs. gibi avantajlar olduğu için gitmektedir. İZTO, EBSO başkanlarının, diğer iş dünyası kuruluşları ve işadamlarımızın dilinde tüy bitti, ‘Hiç değilse OSB’lerimiz doluncaya kadar şu Manisa lobisini aşın, bizim teşvikimizi eşitleyin. Bu altyapısı tamam olan OSB’lerimiz dolsun, ondan sonra da alın.’ dedik. Aliağa OSB, Türkiye’de altyapısı en düzgün OSB’lerden biri, boş duruyor. Turgutlu OSB’de yer yok, Bağyurdu OSB boş. Bir yolu karşıdan karşıya geçeceğim diye hiçbir yatırımcı yüzde 25 fazla verir mi?”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Üçkuyular Pazaryeri yakınında yapılması planlanan yeni alışveriş merkezi konusundaki bir soruya karşılık da şunları söyledi: “Balçova’da 70 dönüm alışveriş merkezi var. Sözü edilen yerse zamanında 2,5 emsal olarak planlanmış, tamamı 41 dönüm bir yer. Arazi, Konak ve Karabağlar belediyeleriyle bir gruba ait. Buranın imarını ben yapmadım, Ahmet Piriştina da yapmadı. Kimin yaptığı belli. Kazanılmış hakkı yok saymak demek, arazi sahibine, ‘Al paranı git, burayı ben bostan tarlası yapacağım.’ demek anlamına geliyor. Ne yazık ki buranın planını biz yapmıyoruz. Bizden önce yapılmış ve kazanılmış bir hak söz konusu. Arşivlerde bu vardır. Herkes kimin zamanında yapıldığını bilir. O döneme ilişkin başka bir sürü de problem vardır. Basmane çukuru gibi, Âşık Veysel Rekreasyon Alanı, Salhane’deki mezbaha yerinin takası gibi, Hilton’un hâlâ probleminin çözülememesi gibi bu da bunlardan bir tanesidir.” CİHAN

Yorumlar