Kocamaz: Anız yakmak toprağı güçsüzleştiriyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz anız yakmanın sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirerek biyolojik dengeyi olumsuz etkilediğini belirtti. Kocamaz, yaptığı açıklamada yaz mevsimin gelmesiyle olası anız yangınlarına...

Google Haberlere Abone ol
Kocamaz: Anız yakmak toprağı güçsüzleştiriyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz anız yakmanın sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirerek biyolojik dengeyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Kocamaz, yaptığı açıklamada yaz mevsimin gelmesiyle olası anız yangınlarına karşı uyarıda bulundu. Anız yakmanın kanunen yasak olduğunu belirten Kocamaz, anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini söyledi. Başkan Kocamaz, "Hasat bittiğinde köylülerimiz, topraklarını daha kolay işlemek ve topraktan aldıkları verimleri artırmak niyetiyle kalan anızı maalesef yakmak çabasındalar. Halbuki yakılan anızlar, sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirir ve biyolojik dengeyi olumsuz etkiler. Anız yakmanın diğer bir zararı ise toprak yüzeyinde bulunan mikro organizmaları öldürmesidir. Tarlada anız yanarken, enerji ve haberleşme hatları da zarar görmekte, yakılan anız rüzgârın etkisiyle mera, otlak veya komşu tarlanın ürününe zarar vererek maddi kayıplara da yol açmaktadır.” ifadesini kullandı.

Anız yangınının çevreyi kötü etkilediğini de vurgulayan Başkan Kocamaz şöyle devam etti: "Yanan tarla yol kenarında ise, yanarken çıkan dumanlar yoldan o anda geçen araçları duman altında bırakarak trafik kazasına yol açmaktadır. Anız yakmanın kanunen de yasak olduğunu unutmayalım. Herhangi bir yangın anında Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 110 ve 2381649 numaralı telefona acilen, tam adres yeri bildirilerek yangına hızlı ve seri şekilde müdahale etmemizi sağlayabilirsiniz."

CİHAN

Yorumlar