Kocaeli Büyükşehir'den 2 yılda 65 bin satranç takımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ikincisini düzenlediği törenle ilköğretimin birinci sınıfında eğitim gören 28 bin 500 öğrenciye satranç takımı dağıttı.

Google Haberlere Abone ol
Kocaeli Büyükşehir'den 2 yılda 65 bin satranç takımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ikincisini düzenlediği törenle ilköğretimin birinci sınıfında eğitim gören 28 bin 500 öğrenciye satranç takımı dağıttı. Büyükşehir Belediyesi Türkiye’ye örnek olan projesi kapsamında geçen sene 36 bin 500 adet satranç takımı dağıtmıştı.

Geleceğe yapılan en önemli hamlelerden biri olan proje sayesinde 65 bin çocuk satranç sporu ile tanıştı. Proje çalışmaları sonucunda Kocaeli, 10 bin lisanslı satranç sporcusuna erişerek Türkiye’de birinci sıraya yükseldi. Törende çocukları yalnız bırakmayan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Kocaeli olarak çocuklarımızı doğru hamlede buluşturuyoruz. Çünkü onlar bizim her şeyimiz. Onlara yapılan her şey helal olsun. Her zaman her yerde doğru hamlede buluşmayı diliyoruz.” dedi.

'Doğru Hamlede Buluşalım' adını taşıyan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu ortaklığıyla gerçekleştirilen ikinci satranç dağıtım töreni Hasan Gemici Spor Salonu’nda yapıldı. Törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Satranç Federasyonu As Başkanı Aşkın Keleş, Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi İslam Yücel, Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Aydın, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tuncel, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar katıldı. Törende 12 ilçe ilköğretim okullarından gelen öğrencilerin yanı sıra veliler de yer aldı.

Tören öncesinde çocuklara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından satranç özel tişörtü hediye edildi. Ayrıca bin 344, toplamda ise 28 bin 500 öğrenciye satranç takımı dağıtıldı. Bu kapsamda ilkokul birinci sınıf öğretmenlerine de bin 200 adet büyük boy satranç takımı verildi. Tören öncesinde Büyükşehir Belediye Bandosu seslendirdiği şarkılarla çocukları coşturdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Armelit Halk Dansları Topluluğu Artvin Yöresi oyunlarıyla muhteşem bir gösteri sergiledi.

"PROJE GELECEĞE ATILAN EN ÖNEMLİ ADIM"

Törende ilk konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek bir projeyi hayata geçirdiğini söyleyen İspirli, “Doğru Hamlede’de Buluşalım Projesi gençlerin yarınlara iyi hazırlanması adına hayata geçirilmiş en önemli adımdır. Bu projeye imza atan başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere tüm proje ortaklarına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Törene katılan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise sözlerine Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’na teşekkür ederek başladı. Geçen yıl aynı salonda 36 bin 500 çocuğa satranç takımı dağıtıldığını ve projenin adımını attıklarını söyleyen Tulay, “O adım çok önemliydi. Ama bence bugün yaptığımız tören daha da önemli ve anlamlı. Çünkü bir projenin başlaması kadar devam etmesi de çok önemli. Bu proje Kocaeli’nde doğdu ve diğer illere örnek oldu. Projeden bahsedilirken Kocaeli projesi dendi. Projeye sahip çıkan ve devam ettiren Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZIN SATRANCI ÖĞRENMESİNİ İSTEDİK"

Törende son konuşmayı yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, insanı hayata bağlayan, umut veren çocukları en iyi şekilde yetiştirmenin ailelerin ve yöneticilerin görevi olduğunu kaydetti. Geleceği emanet edecekleri çocukların bu yolda bilgili, donanımlı ve ahlaklı yetişmesini istediklerini ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, şunları söyledi: “Çocukların her yaşta öğrenmesi gerekenler var. İşte biz bu projeyle birinci sınıfa giden çocukların hayatlarında satranç olmasını istedik. Satranç bir zeka sporu. İradeye güç katan, disipline alan bir spor. Tarih boyunca da birçok devlet yöneticisi bu sporu öğrenmiş ve oynamış. Bu sporu bizim çocuklarımızın da öğrenmesini ve hayatlarına katmasını istedik.”

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında, projenin adının 'Doğru Hamlede Buluşalım' olduğunu hatırlatarak, bu adın önemine değindi. “Hayatta ilk hamle çok önemli. Ama doğru yapılan hamle en önemlisi. Hamleyi yerinde ve zamanında yapmak değerli. Kocaeli olarak çocuklarımızı doğru hamlede buluşturuyoruz. Çünkü onlar bizim her şeyimiz. Onlara yapılan her şey helal olsun. Her zaman her yerde doğru hamlede buluşmayı diliyoruz.” dedi.

Başkan Karosmanoğlu çocukları yetiştiren öğretmenlerine seslenerek, çocukları satranca teşvik etmelerini istedi. Başkan Karaosmanoğlu, “Öğrencilerinize satranç öğretin, sevdirin. Hatta buna aileleri de katın.” çağrısında bulundu. Başkan Karaosmanoğlu, sözlerini, “Sevgili çocuklarım, sizleri çok seviyorum. Her şey sizin için. Satranç takımlarınızın yararlı olmasını umuyorum. Her zaman her yerde doğru hamlede buluşmak dileğiyle” diyerek tamamladı.

Konuşmanın ardından Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, proje ortakları ve protokol üyeleriyle birlikte 12 ilçeden gelen birer temsilci çocuğa sembolik olarak satranç takımları ve satranç kitaplarını dağıttı. Törende 200 öğrencinin katıldığı gösteri müsabakası ise Başkan Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ve Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay'ın yaptığı ilk hamleyle başladı.

PROJE ORTAKLARI

Büyükşehir Belediyesi söz konusu projesini Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu ortaklığıyla gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli 23 Ocak 2013 tarihinde bir protokol imzalayarak Türkiye’ye örnek olan projeyi hayata geçirmişti. Proje çalışmaları sonucunda Kocaeli, 10 bin lisanslı satranç sporcusuna erişerek Türkiye’de birinci sıraya yükseldi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Satranç Merkezi’nde her hafta sonu satranç eğitimleri devam ediyor. Ayrıca Gebze’de yeni bir satranç eğitim merkezi kuruldu ve eğitimlere başlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından önce bölgelerde, daha sonra da bölge sıralamalarına göre il genelinde Satranç Ligi Turnuvaları yapıldı. Ayrıca Spor Okulları kapsamında satranç eğitimleri verilerek, okullara 660 adet satranç takımı ve 34 adet ayaklı satranç tahtası dağıtıldı. Yaz okulları kapsamında ise Gölcük’te çocuklara satranç eğitimleri verildi. CİHAN

Yorumlar