Kocadüz Festivali yoğun ilgi gördü

Samsun’un Havza ilçesinde Hacıdede Şeyhkoyun Kültür ve Yardımlaşma Derneği (HAŞEDER) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kocadüz Festivali etkinliklerle başladı.Samsun - Havza İlçesi Hacıdede Mahallesi Kocadüz mevkiinde düzenlen festivale...

Google Haberlere Abone ol
Kocadüz Festivali yoğun ilgi gördü

Samsun’un Havza ilçesinde Hacıdede Şeyhkoyun Kültür ve Yardımlaşma Derneği (HAŞEDER) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kocadüz Festivali etkinliklerle başladı.

Samsun - Havza İlçesi Hacıdede Mahallesi Kocadüz mevkiinde düzenlen festivale Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri, festivale destek veren Kemal Zeybek başta olmak üzere işadamları, davetliler ve çevre köylerden gelen vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Şeyhkoyun Mahallesi Muhtarı Muharrem Turan; festivallerin gelenek ve görenekleri gelecek nesillere aktarmak için önemli bir vasıta olduğuna değinerek; “Geçen yıldan daha fazla kutladığımız festivalimize hoş geldiniz.” dedi.

HAŞEDER Başkanı Arslan Keleş ise konuşmasında toplumun çeşitli nedenlerle kutuplaştığını, gerginliklerin arttığını ve insanların birbirinden uzaklaştığı şu dönemlerde yakınlaşmanın, günlük sorunların sıkıntılarından uzaklaştırılıp bir araya getirmenin en dolaylı yollardan biride bu türden etkinlikler olduğunu belirtip, "Bu nedenle bizler bu türden etkinlikleri önemsiyor ve yaygınlaşması için çaba gösteriyoruz. Değişen koşullar köy nüfuslarının azalması kültürel farklılaşma bu güzel adetleri unutturdu. Büyük şehirlerin birbirinden kopuk gündelik telaşlardan başka şeylere vakit ayırmadan yaşayan insanlar özlerinden uzaklaşıp yanlızlaştırılıyor ve çareyi örgütlenmekte buldular. Köy dernekleri bir özlemin, arayışın ve yitip giden güzellikleri buluşturma arayışı için kurulmuştur. Toplumun bütününde görülen değişim, özellikle son yıllarda hızlanan muhafazakarlaşma ve en çok laik-demokratik bir yaşam tarzının benimsemiş, insanlarda kaygı uyandırmıştır. Özellikle büyük şehirlerde toplumsal yaşamın devlet eliyle düzenlenmesi, kontrol edilmesi farklı girişimlere düşünceye ve örgütlenmeye itti." dedi.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise bu tür etkinliklerin Havza’nın sesini duyurması için önemli olduğunu vurgulayarak; “Önceden Havzamızda bu tür etkinlikler olmuyordu, şimdi kendi festivallerimiz yapmaya başladık. Bununla birlikte gurbetteki vatandaşlarımızın Havza’ya gelmelerine vesile olarak toprak özlem kokusunu giderdik." ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından festivalde yapılan semah gösterisi, at yarışı, çeşitli yarışmalar ve piknik yapan aileler renkli gösterilere sahne oldu. Hazırlanan festival yemeği Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve İşadamı Kemal Zeybek tarafından dağıtılmaya başlandı. CİHAN

Yorumlar