KOAH hastaları için Sivas'ta okul açıldı

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarının yaşam kalitesinin yükseltimesi amacıyla Numune Hastanesi’nde KOAH okulu açıldı.

Google Haberlere Abone ol
KOAH hastaları için Sivas'ta okul açıldı

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarının yaşam kalitesinin yükseltimesi amacıyla Numune Hastanesi’nde KOAH okulu açıldı. 'Bir Nefes Sıhhat İçin Haydi KOAH Okuluna' sloganıyla verilecek eğitimler çerçevesinde hastalara doğru beslenme, ilaç kullanma gibi yöntemler öğretilecek.

Okulun açılış nedeniyle Numune Hastanesi’nde düzenlenen programda konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İbrahim Ethem Özsoy, KOAH için bu yıl 'Hiçbir Şey İçin Çok Geç Değil' sloganının belirlendiğini belirterek, “Eğer nefes darlığı şikâyetimiz varsa, solunum fonksiyonu testi yaptırmamız için çok geç değil. Eğer KOAH hastalığı varsa tedavi için ve normal bir hayat sürmemiz için çok geç değil. Doktorsak hastalarımızın rahat nefes almasını sağlamak çok geç değil.” şeklinde konuştu.

Numune Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Özkan ise konuşmasında KOAH’ın astım, anfezi, bronşit gibi hastalıkların aynı zamanda ortak adı olduğuna değindi. Eğitim programıyla hastaların bu hastalıkla hastaların yaşamayı öğrenmelerini amaçladıklarını belirten Özsoy, hastaların günlük işlerini, sporlarını diğer hasta olmayan insanlar gibi yapabilmelerini sağlamak istediklerin ifade etti. Türkiye verilerine göre, ülkedeki en önemli ölüm nedenlerinin arasında KOAH hastalığının 3. sırada yer aldığını aktaran Fikret Özkan, şöyle devam etti:

“40 yaş üzeri her 5 hastadan birinde KOAH hastalığı var. Sivas’ta da göğüs hastalıklarından etkilenen hasta potansiyeli çok yüksek. 2013 verilerine göre, göğüs hastalıklarından sadece Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi'ne yatan hasta sayı 2 bin 743. Acil serviste göğüs hastalıkları servisine yatan kişi sayısı ise daha çarpıcı bir rakam, 43 bin 25. Acil servise KOAH ve astım kriziyle başvuran hasta sayısı 16 bin 500 iken bunun sadece 14 bin 558’si KOAH solunum sıkıntısı ile acil servise başvurmuştur.”

“EĞİTİMLE BİRLİKTE HASTANEYE BAŞVURU SAYISI AZALIYOR”

Bu hastalığın en önemli sebeplerinden birinin sigara olduğunu kaydeden Özkan, “Bütün hastaların sigarayı bırakmalarını diliyoruz. Biz bu hastalarımız için rehabilitasyon programı uygulayan merkezin olamaması, özellikle KOAH ve astım hastalığından dolayı acil servise başvurunun çok olması hastanede yatış süresinin uzaması, sağlık giderlerinde artışa neden olmaktadır.” ifadesini kullandı.

Yaptıkları araştırmada, rehabilitasyon birimlerinin ülke genelinde uygulanmasıyla hastaneye başvuru sıklığının azaldığını, hastaların yaşam kalitelerinde olumlu artışlar gözlemlendiğini aktaran Fikret Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu nedenlerden yola çıkarak Numune Hastanesi olarak bünyemizde göğüs hastalarına hizmet vermek amacıyla Pulmoner Rehabilitasyon Birimi'ni açmaya karar verdik. Birimimiz Ocak ayından itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Merkezimizde uzman doktorların değerlendirmeleri sonucu göğüs hastalıklarının büyük kısmını KOAH hastalarının oluşturduğunu gördük. KOAH hastalığında yaşam kalitesi düşüyor ve bu hastaların eğitim ihtiyacı göz ardı edilemeyecek kadar çoğunlukta. Bu rehabilitasyon birimi ile bu eğitim ihtiyacını gördüğümüz için KOAH hastalarını bir okul programında buluşturmayı planladık.” Daha sonra Pulmoner Rehabilitasyon Bilimi Eğitim Hemşiresi Dilek Topal tarafından KOAH Hasta Okulu ile ilgili bilgi verildi.


CİHAN

Yorumlar