KMÜ'den Karamanlı Şairler ve Yazarlar konulu proje

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) 'Karamanlı Şairler ve Yazarlar' konulu bilimsel araştırma projesi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
KMÜ'den Karamanlı Şairler ve Yazarlar konulu proje

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) 'Karamanlı Şairler ve Yazarlar' konulu bilimsel araştırma projesi yapıldı.

Proje, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı ve KMÜ Edebiyat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Turan Karataş’ın öncülüğünde, KMÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları Arş. Gör. Mert Öksüz, Arş. Gör. Hakan Sevindik ve Öğr. Gör. Onur Aykaç’ın araştırmasıyla iki yılda tamamlandı.

Projenin sonuçları üç bölüm halinde bir kitapta toplandı. "Karamanlı Şairler ve Yazarlar" adlı kitabın birinci bölümü, klasik Türk edebiyatı çerçevesinde Karamanlı şairler ve yazarları, ikinci bölümü Karamanlı halk âşıkları ve mahalli şairleri, son bölümü ise Yeni Türk Edebiyatı çerçevesinde eser veren Karamanlı şairler ve yazarları konu ediniyor.

Kitapta "Klasik Türk Edebiyatı Çerçevesinde Karamanlı Şairler ve Yazarlar" başlıklı bölümde, aralarında Mevlana’nın büyük oğlu ve Mevleviliğin kurucusu Sultan Veled, Şeyh Edebali’nin damadı Tursun Fakih, Fatih Sultan Mehmed’in Nişanî mahlasıyla şiirler yazan sadrazamı Nişancı Mehmet Paşa, Yavuz Sultan Selim’in cesaret ve siyasi dehasıyla ün yapan veziri Piri Mehmed Paşa (Remzî), meşhur Mevlevi şeyhlerinden Kartal Dede ve Cünûnî Ahmet Dede gibi isimlerin de bulunduğu 35 şair ve yazara yer veriliyor.

Kitabın 'Karamanlı Halk Âşıkları ve Mahalli Şairler' başlıklı bölümünde ise Yunus Emre, Ali Cemâlî Efendi, Fethî Abdulkerim Efendi, Ahrârî, Âşık Kenzî gibi isimlerden başlayarak günümüze kadar 91 şairin ismi zikrediliyor. Türkçenin başkenti Karaman’da eli kalem tutan sanatkâr ruhlu insanların sayısının fazla olduğuna dikkat çekilen araştırmada halen âşıklık geleneğini sürdüren ailelerden de söz ediliyor. CİHAN

Yorumlar