Klon inek Nilüfer, ikinci kez anne oldu

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde doğan boz ırk klon ineği Nilüfer, ikinci kez anne oldu. Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması Projesi kapsamında yürütülen çalışma sonunda...

Google Haberlere Abone ol
Klon inek Nilüfer, ikinci kez anne oldu

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde doğan boz ırk klon ineği Nilüfer, ikinci kez anne oldu.

Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması Projesi kapsamında yürütülen çalışma sonunda dünyaya gelen klon inekleri Nilüfer ve Kiraz, İstanbul Üniversitesi’nde dünyaya gelen Efe isimli boz ırk klon boğanın dondurulmuş spermaları ile tohumlanarak gebe kaldı.

Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde 9 Mart 2010'da doğan ve ilk yavrusunu 9 Ocak 2013 yılında dünyaya getiren Nilüfer, ikinci kez anne oldu. Sağlıklı bir dişi buzağı doğurdu. Dişi buzağının adı 'Yaz Gülü' konuldu. Diğer klon ineği Kiraz’ın gebeliğiyse sağlıklı biçimde devam ediyor.

PROJE, TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Yürütülen çalışma ile nesli tükenecek bir ırkın aynı türün farklı ırktan yumurtalarının kullanılması ve klonlama yöntemi ile tekrar hayata kazandırılabileceği kanıtlandı. Ulusal çaplı TÜKHAYGEN-I adlı proje kapsamında saklanan materyalden elde edilen boz klonlar, aynı şekilde saklanan diğer tür ve ırktan yerli hayvanların da gelecek için garanti altına alındığını gösterdi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması isimli proje 2006 yılında başladı. Yürütücülüğünü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, Uludağ Üniversitesi’ndeki çalışmaları Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Sağırkaya ve İstanbul Üniversitesi’ndeki çalışmaları Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Pabuccuoğlu’nun koordine ettiği proje 2011 yılında tamamlandı.

Yine aynı grup ve boz ırkın korunduğu Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından doğan yavruların gelişimleri ve doğal yollardan doğan yavrularla, annelerin süt bileşenlerinin klon olmayanlarınki projesi devam ediyor. Yine üreme açısından da klon ve klon olmayan bireylerin karşılaştırıldığı geniş kapsamlı bir proje desteklenmesi amacıyla TÜBİTAK’a sunuldu.

CİHAN

Yorumlar