KKTC'ye Mersin'den su götürecek asrın projesinde sona yaklaşıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Anamur'da yapımı süren Asrın Projesi'nde sona gelindi.

Google Haberlere Abone ol
KKTC'ye Mersin'den su götürecek asrın projesinde sona yaklaşıldı


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Anamur'da yapımı süren Asrın Projesi'nde sona gelindi. Denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki su hattı için kullanılacak 160 borudan 150'ncisinin kesimi Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Beldesi'nde tamamlandı. Kalan 10 borunun ise bu ay sonunda tamamlanması planlanıyor.

Boruların üretimini yapan Fırat Plastik Alt Yapı Pazarlama Müdürü Mehtap Uluceviz, Silifke’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek proje hakkında bilgi verdi. Uluceviz, “KKTC içme suyu boru hattının bugün 150.sini kestik. 19 Kasım 2012 tarihinde başladığımız projeyi 31 Aralıkta tamamlayıp bir yılda teslim edeceğiz. Şuanda proje istediğimizden daha çabuk ilerledi. İşi zamanında yetiştirmenin gururunu ayrıca yaşıyoruz.” dedi.

Bir yıl gibi kısa bir sürede bu projenin bütün borularını üretmenin gururunu yaşadıklarını aktaran Uluceviz, “Proje daha ihale aşamasında bile değilken biz bir buçuk yıl önce başladık bunu planlamaya. Dünyada şuanda 80 km’lik bin 600’lük boruyu ve hiç kesintisiz 500 metre olarak üretebilen tek şirket biziz. Proje için 30 milyon dolar yatırım yaptık. Bugün 150. boyu kestik ve 150. boruda bizimle paydaş olan herkesin imzasını atarak bunu bir anı olarak kalmasını istedik. “ diye konuştu.

Fabrikada PN6 ve PN8 olarak 2 tip boru üretimi gerçekleştirildiğini dile getiren Mehtap Uluceviz, “Dünyada tek olan makine, iki ülkeyi birleştirecek bir projede kullanıldığı için de ilk özelliği taşıyor. Anamur ilçe sınırları içerisindeki Dragon Çayı üzerine kurulan Alaköprü Barajı'nda toplanan suyun, Akdeniz'in altına döşenecek borular vasıtasıyla KKTC'ye su ulaştırılması planlanıyor. Üretilen borular denizin 250 metre altından geçecek ve toplamda 80 km’lik bir mesafe olacak.” açıklamasında bulundu.

Uluceviz, boruların üretildiği fabrikada yerel istihdama da büyük katkı sağlandığını, uzman ekip haricindeki personel ihtiyacının beldeden karşılandığını sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar