KKTC'de Ada Bilim Vakfı'ndan 'ilahiyat' yalanlaması

KKTC'de bir gazetede çıkan "Yeni bir İlahiyat krizi mi?" başlığıyla yer alan haber üzerine Ada Bilim Vakfı basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
KKTC'de Ada Bilim Vakfı'ndan 'ilahiyat' yalanlaması

KKTC'de bir gazetede çıkan "Yeni bir İlahiyat krizi mi?" başlığıyla yer alan haber üzerine Ada Bilim Vakfı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, iddiaların asılsız olduğu belirtildi. 2015 veya 2016 yılında Gazimağusa’da faaliyete başlaması planlanan ilköğretim okulunun, KKTC Eğitim Bakanlığı müfredatına tabi olup kolej statüsünde eğitim vermesinin planlandığı ifade edildi. Vakıf bünyesinde imam-hatip okulu veya ilahiyat projesinin bulunmadığı aktarıldı.

Yeni Düzen Gazetesi’nde çıkan iddialara karşılık Ada Bilim Vakfı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"1. Ada Bilim Vakfı 28 Ekim 2013 tarihinde Lefkoşa Aile Mahkemesinin 4/2013 no’lu kararı ile kuruluşu onaylanmış olup, kurucuları Sunalp Türkel, M.İlker Züğürt, Mehmet Taş, Mehmet Eren, Adnan Ateş olup Mütevelli heyetinde Sunalp Türkel, Erol Ataman, M.İlker Züğürt, Dr. Mehmet Bayrakta, Mehmet Eren, Adnan Ateş, Bekir Uyanık bulunmaktadır.

2. Vakfımızın amacı Kıbrıs’ta Üniversite, Enstitü, Yüksek okul, Teknik okul, Lise, Ortaokul, İlkokul, Ana okul ve kreş dahil her seviyede ve çeşitte öğretim kurumu ve bu kurumların gerektirdiği araştırma, kütüphane, yayın, öğrenciler için barınma yerleri yapmak, kültürel sanatsal faaliyetlerde bulunmak ile bulunanlara maddi ve manevi destek vermek, kurs, laboratuar ve teknik inceleme birimlerini kurmak; bu kuruluşları çalıştırmak, genişletmek ve ilerletmek ve bu yolla Kıbrıs Türk Halkının eğitim ve beceri seviyesini yükseltmek; kültür ve bilim mirasını geliştirerek ortaya çıkacak bilimsel eserleri yayınlamaktır.

3. Vakfımız, birinci maddede belirtildiği gibi KKTC Vakıflar Dairesi Mevzuatı çerçevesinde kurulmuş bir vakıf olup, haberde belirtilen kişi ve kurumla (SBK Eğitimcilik-Durmuş Aydoğdu) veya Türkiye’den herhangi bir kurum-şahısla bir bağlantısı bulunmamakta olup tamamen KKTC’ye ait bir vakıftır. Bunu ifade ederken Türkiye’den veya Avrupa’dan bir yapıyla bilgi transferi (know-how) veya ortak çalışma yapılmasının ülkemize zararı olabileceği gibi bir algının oluşmasını da arzulamamaktayız. Aklı başında yatırımlar olduktan sonra salim düşünceye sahip her KKTC vatandaşı gibi bizlerde bu tür yatırımları alkışlamaktayız. Örneğin, TED koleji, Doğa koleji, İlahiyat koleji, ODT’ü kampüsü, İTÜ kampüsü vb.

4. Finansman oluşturulmasına bağlı olarak 2015 veya 2016 yılında Gazimağusa’da Eğitim faaliyetine başlaması planlanan İlköğretimin Eğitim Bakanlığının Müfredatına tabi olup Kolej statüsünde eğitim vermesi planlanmaktadır. Vakfımız bünyesinde İmam Hatip veya İlahiyat projesi bulunmamaktadır.

5. Haberde ifade edilen yol tahsisi meselesinin vakfımızla ilgisi olmayıp, Tuzla bölgesi yol genişletme projesi çerçevesinde Bakanlar Kurulunun 2007 yılında almış olduğu bir karar olup, uygulaması Gazimağusa Belediyesi, finansmanı da TC Büyükelçilik Yardım Heyeti tarafından karşılanmıştır.

6. Gönül arzu ederdi ki bu haber yayınlanmadan önce objektif habercilik kuralları gereği vakfımızla veya kamuoyu tarafından da yakinen bilinen ve tanınan mütevelli heyet üyelerimizden bilgi alınsa ve bu enformasyon kirliliği yaşanmasaydı." CİHAN

Yorumlar