Kızılay Şube Başkanı Sarılar: İlde toplanan kan miktarı yetersiz

Kızılay, 2013 yılı içerisinde Sivas’ta 19 bin ünite kan toplayabildi. Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, Sivas nüfusu göz önüne alındığında bu sayının yeterli miktarda olmadığından yakınarak, bu eksiği il, ilçe ve beldeleri dolaşarak ve insanları ikna.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay Şube Başkanı Sarılar: İlde toplanan kan miktarı yetersiz

Kızılay, 2013 yılı içerisinde Sivas’ta 19 bin ünite kan toplayabildi. Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, Sivas nüfusu göz önüne alındığında bu sayının yeterli miktarda olmadığından yakınarak, bu eksiği il, ilçe ve beldeleri dolaşarak ve insanları ikna ederek gidermeye çalıştıklarını, bunun da yeterli seviyede olmadığını ifade etti.

Kızılay Şube Başkanı Sarılar, 2013 yılı içerisinde Türk Kızılayı olarak Sivas’ta 19 bin ünite kan toplandığını söyledi. 2012 yılına göre kan bağışının 2013’te az da olsa bir artış göstermesine rağmen Sivas nüfusu göz önüne alındığında çokta yeterli bir kan miktarı olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Sarılar, Türkiye’de yılda 2 milyon 100 bin ünite kan ihtiyacı olduğunu, Kızılay’a gelen bağışların bu rakamın çok çok altında kaldığını dile getirdi.

Gönüllü bağış veren kişi sayısının batılı ülkelere göre çok az olduğunu işaret eden Mustafa Sarılar, Kızılay olarak bu eksiği il, ilçe, belde, kamu ve özel kurumlar, okul, dershane gibi yerleri dolaşarak ve insanları ikna ederek kan toplama çabası gösterdiklerini, bunun yeterli seviyede olmadığından yakındı. İnsanların kan vermeye önyargı ile baktıklarını, kişisel rahatsızlıklarının kan verince daha artacağı şeklinde düşünce ve endişeye kapılmalarının yanlış olduğunun altını çizen Şube Başkanı Sarılar, tam tersi kan vermeye gelen vatandaşların bunun faydalarını göreceklerini, en önemlisi de kan veren kişilerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu ifade etti.

“KAN VERMEK SAĞLIĞA ÇOK FAYDALI”

Kan vermeye gelen vatandaşın sağlığının korunması adına yapılan çalışmadan da bahseden Mustafa Sarılar, şöyle devam etti: “Kan bağışçısına önce donör sorgulama anket formunu doldurtup, kan oranının yeterli olup olmadığını belirleyip, ateşini, tansiyonunu ölçerek doktor kontrolünden sonra kan vermeye her şey uygunsa kan alımı işlemine geçiliyor. Düzenli kan veren kişinin vücudundaki hücreler yenilendiğinden daha sağlıklı daha zinde bir vücuda kavuşuyor. Bunun yanı sıra kan vermek, şeker, kolestrol, damar hastalıkları, kalp krizi riskini de en aza indiriyor.”

“PARA İLE KAN SATMIYORUZ”

Türk Kızılayı'nın karşılaştığı en büyük sorunlardan birisinin de kan isteğinde bulunan kişilerin yeri geldiğinde kan bulamadıklarını veya kan ihtiyacı olan kişilere Kızılay’ın para karşılığı kan sattığı gibi iddiaların konuşulduğunu söyleyen Şube Başkanı Mustafa Sarılar, bu bilginin geçmiş yıllarda kalan yarım bilgilerden kaynaklandığını belirtti. Yeni yapılan düzenlemeye göre kan ihtiyacı olan hasta yakınının Kızılay’a bile gelmediğini, Sivas’taki devlet hastaneleri veya özel hastanelere kan ihtiyacı olduğunda anında Kızılay aracı ile kanın merkez veya ilçe gözetmeksizin hastaya ulaştırıldığını anlatan Sarılar, bu hizmet karşılığında hiçbir şey talep edilmediğinin altını çizdi.

“KAN BAĞIŞINA İLGİ YETERLİ DEĞİL”

Sivas halkının kan bağışına gösterdiği ilgiden de bahseden Mustafa Sarılar, halkın bu konuda yeteri kadar duyarlı olmadığından yakındı. Kan vermenin çok önemli bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulayan Sarılar, kan vermenin bir insanın hayatını kurtarmakla eşdeğer olduğunun bilincinde olmak gerektiğini kaydetti. Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, son olarak kan toplama anlamında tek yetkili kuruluş olarak Türk Kızılayı'nın, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da çalışmalarına devam edeceğini ifade ederek, Sivas merkez olmak üzere ilçe ve beldelerde yapacakları kan bağışı kampanyasına vatandaşların desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar