Kızılay Başkanı Akar: Suriye’ye yardımlarda hiçbir etnik grubu ayırmıyoruz

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Suriye’nin sıfır noktasından içeriye yaptıkları yardımlarda, hiçbir etnik unsura ayrımcılık yapmadan ihtiyaçları, Suriye halkına ulaştırdıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay Başkanı Akar: Suriye’ye yardımlarda hiçbir etnik grubu ayırmıyoruz

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Suriye’nin sıfır noktasından içeriye yaptıkları yardımlarda, hiçbir etnik unsura ayrımcılık yapmadan ihtiyaçları, Suriye halkına ulaştırdıklarını söyledi. Akar, “Türk milletinin merhamet elini, Suriye’deki mağdurlara bu soğuk kış günlerinde savaştan etkilenmiş ve yerlerinden edinmiş insanlara hiçbir ayrım gözetmeksizin iletmeye çalışıyoruz.” dedi.

Türk Kızılayı tarafından düzenlenen Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’nin milletvekillerine tanıtım toplantısında konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Türk Kızılay’ı olarak ülkenin 23 bölgesinde tali depoları 9 bölgesinde ise ana depolarıyla beraber afet kapasitesini 500 bin insana çıkardıklarını belirtti.
Suriye sınırında önemli operasyonlar yaptıklarına değinen Genel Başkan Akar, savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan insanların yardımına koştuklarını söyledi. “220 binin üzerine kamplarda barınan insanların ihtiyaçları Türk Kızılayı tarafından gerçekleştirilmektedir. Yurt dışında gerek BM’den gerek BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’ten gelen yardımları buradaki Suriyeli kardeşlerime kanalize ediyoruz.” diyen Akar, Suriye’nin sıfır noktasından içeriye hayati malzemeleri taşımakta olduklarını kaydetti.

Suriye’nin iç kısımlarına yönelik yapılan yardımlarda hiçbir etnik yapıyı ayırt etmediklerini ifade eden Akar şöyle dedi: “Türk milletinin merhamet elini, Suriye’deki mağdurlara bu soğuk kış günlerinde savaştan etkilenmiş ve yerlerinden edinmiş insanlara hiçbir ayrım gözetmeksizin iletmeye çalışıyoruz. Oradaki çok çeşitli bir etnik yapıyla muhatabız. Orada Türkmenler, Kürtler, Nusayriler, Aleviler, Hristiyanlar var. Bu insanların hiçbirini diğerine tercih etmeden hiç birine öncelik vermeden ihtiyacı olan kimse onlara yardım etmeye ve milletimizin yardım elini onlara uzatmaya devam ediyoruz. Yaptığımız yardımlarda çok az bir yer tuttuğu halde sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin Kızılay’a bağışlamış olduğu 50 bin ton buğdayı un yaparak, Suriye içlerine yolladık. Bunun dışında temel ihtiyaç malzemelerini sürekli olarak sevk ediyoruz.”

KAN DONÖR SAYIMIZ 1 MİLYON 700 BİNE ULAŞTI

Kızılay’ın en önemli faaliyetlerinden birinin kan toplama ve dağıtma olduğunu ifade eden Akar, sistemin modern ülkelerdeki gibi çalışamaya başladığını ve 2005 yılında 300 bin olan kan donasyon sayısının 1 milyon 700 bin üniteye çıktığını ifade etti. Akar, “Bugün Türk Kızılayı topladığı kan ile Türkiye’nin kan ihtiyacını yüzde 85’ini karşılamaktadır. Önümüzdeki günlerde daha fazla arttıracağız. İki yıl içerisinde 2 milyon 100 bine ulaşmak suretiyle Türkiye’nin tamamının kan ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Türkiye’nin her köşesine kan toplayıp dağıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAN FRAKSİYON FABRİKASI KURULUYOR

Sağlık Bakanlığı ile birlikte yapılan çalışmalar kapsamında kanın daha etkin kullanılması konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Akar, bununla ilgili kan plazma fraksiyon fabrikasının kurulacağını bildirdi. Akar şunları söyledi: “Kanla ilgili plazma fraksiyon fabrikası hazırlıkları içerisindeyiz. Sağlık Bakanlığı ile birlikte yapılan projede dışarıdan ithal ettiğimiz kan ürünleri ilaçlarını bundan böyle Türkiye’de topladığımız kanların plazmalarıyla kendimiz tarafından yapılmasını sağlayacak plazma fraksiyon fabrikasını en kısa zamanda faaliyete geçireceğiz.”
CİHAN

Yorumlar