Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Orman Bakanlığı’na dava açtı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Foça Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı aleyhinde Danıştay'da dava açarak, ‘Sulak Alanların Korunması Hakkındaki Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması ve iptalini’ istedi. 4 Nisan’da yürürlüğe...

Google Haberlere Abone ol
Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Orman Bakanlığı’na dava açtı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Foça Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı aleyhinde Danıştay'da dava açarak, ‘Sulak Alanların Korunması Hakkındaki Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması ve iptalini’ istedi. 4 Nisan’da yürürlüğe giren yönetmelik aleyhinde dava açan belediyeler, koruma altındaki sulak alanların daraltılarak yerli ve yabancı yatırımcılara tahsisinin amaçlandığını iddia etti.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Foça Belediyesi, yönetmelik hükümlerinin Anayasaya, genel hukuk ilkelerine ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu öne sürdü. Dava dilekçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün sulak alanların korunması, geliştirilmesi, rehabilitasyonu, restorasyonu, koruma bölgeleri ve yönetim planlarının hazırlanması gibi tüm iş ve işlemlerden sorumlu ve yetkili kurum niteliğinde olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: "Ancak yapılan düzenlemeyle, mahalli öneme haiz sulak alanlardaki yapılaşmaya dair izinleri, Bakanlık taşra teşkilatı verecektir. Mahalli komisyonlarda, bilimsel niteliğe sahip kişilerce sulak alanlarımızın kaderine karar verebilecektir. Koruma bölgeleri sadece 'ulusal öneme haiz' (Ramsar Alanı) sulak alanları kapsar hale getirildi. Bu nedenle, önemli biyoçeşitliliğe sahip olan, orman alanlarını, endemik türleri, bitkileri barındıran bölgelerde, imar çalışmaları yapılabilecek hukuki zeminin tamamlanması çalışması hukuka ve hakkaniyete aykırı mahiyettedir.”

CİHAN

Yorumlar