'Kışın cilt kuruluğuna karşı bol sebze ve meyve tüketin'

Soğukların başladığı bugünlerde cilt kuruluğunu önlemenin yolu, A, B ve E vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmekten geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
'Kışın cilt kuruluğuna karşı bol sebze ve meyve tüketin'

Soğukların başladığı bugünlerde cilt kuruluğunu önlemenin yolu, A, B ve E vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmekten geçiyor. Uzmanlar, nemlendirici krem ve koruyucu giysi kullanımının da önemli olduğunu dile getiriyor.

Çetin kış şartları ve soğuk yüzünü göstermeye başladı. Özellikle gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu iç bölgelerde cilt kuruluğu önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Derideki pul pul dökülme, çatlama, bazen kollarda ve bacaklarda görülen derinin kuru ve gevrek hali bazen de acıyan sızlayan hale gelmesi ile ortaya çıkıyor. Bu durum, karasal iklimin görüldüğü iç bölgelerde yaşayanlarda daha çok görülürken, kıyı bölgelerde sıcaklık ve neme bağlı olarak cilt kuruluğu yaşanmayabiliyor. Özellikle daha korumasız olan çocuklarda cilt kuruluğu önemli bir sağlık sorunu.

Cilt hastalıkları uzmanları, cilt kuruluğuna maruz kalmamak için A, B ve E vitamini içeren meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Baykan, “A, B ve E vitamini bulunan gıda tüketimi, ciltte koruyucu sağlam bir tabaka oluşturur. Bu da cilt kuruluğunun önüne geçer.” dedi. Kansızlık ve B vitamini eksikliğinin de cilt kuruluğuna sebep olduğunu ifade eden Baykan, bu hastalıkların tedavi edilmesi, meyveyi, sebzeyi özellikle de B vitamini içeren tahıl gurubu gıdaların bolca tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Dermatoloji Uzmanı Baykan, cilt kuruluğu yaşayan ve alerjik olan kişilerin vücut yıkama yağı ile koruyucu krem kullanması gerektiğini söyledi. Ancak, bazı sabun ve temizleyicilerin cilt kuruluğuna sebep olduğuna dikkat çeken Baykan, “Piyasada kalitesiz kurutucu sabun ve duş jelleri de var. Özellikle boya maddesi içeren duş jellerini kesinlikle tavsiye etmiyoruz.” uyarısında bulundu. Dermatoloji Uzmanı Ayşegül Baykan, kış mevsiminde özellikle dış ortamda uzun süre kalan kişilerin ciltlerini soğuğa karşı şapka, bere ve eldiven kullanarak korumalarının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

A vitamini içeren gıdalar: Havuç, ıspanak, karalahana, bal kabağı, marul, kavun, domates, pırasa, greyfurt, yeşil fasulye, kayısı, maydanoz, nane ve brokoli.

B vitamini içeren gıdalar: Pirinç ve buğday kepeği, kurutulmuş bitkiler ve baharatlar, antep fıstığı, sarımsak, ciğer, ay çekirdeği, susam, balık ve fındık.

E vitamini içeren gıdalar: Badem, avokado, mısır yağı, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, zeytinyağı, yer fıstığı ve tam tahıllı ürünler. CİHAN

Yorumlar