Kısaltılmış lise eğitimindeki memnuniyetsizlik büyüyor

Hızlı Abitur beraberinde getirdiği büyük sorunlardan dolayı memnuniyetsizliğe yol açıyor. Geçtiğimiz haftalarda Aşağı Saksonya eyaletinin bu sistemi kaldıracağını açıklamasından sonra KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann konunun muhataplarıyla...

Google Haberlere Abone ol
Kısaltılmış lise eğitimindeki memnuniyetsizlik büyüyor

Hızlı Abitur beraberinde getirdiği büyük sorunlardan dolayı memnuniyetsizliğe yol açıyor. Geçtiğimiz haftalarda Aşağı Saksonya eyaletinin bu sistemi kaldıracağını açıklamasından sonra KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann konunun muhataplarıyla fikir alışverişinde bulunmak üzere yuvarlak masa oluşturdu.BW’de ise CDU tercihi öğrencilere bırakmak istiyor.

Hızlı Abitur sisteminden kaynaklanan sorunlar devam ediyor.Son yıllarda eyaletlerin art arda geçtikleri G8 isimli hızlandırılmış sistem ile lise eğitimi 9 yıldan 8 yıla düşürülmüştü. Böylece öğrenciler 13’üncü sınıftan sonra değil, 12’inci sınıftan sonra lise diplomalarını (Abitur) alabiliyor. Edinilen tecrübeler ise ne öğrencileri, ne velileri, ne de öğretmenleri memnun etti. Öğrenciler, normal şartlarda 9 yılda alınan eğitimi 8 yılda aldıklarından dolayı, ders yoğunluğu, ödev sayılarının artması sonucunda sosyal hayatlarının azalmasından yakınıyor.

Eleştirileri dikkate alan Aşağı Saksonya Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda 13 yıllık Abitur’u geri getirdi.Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) ise dün bir yuvarlak masa oturumu gerçekleştirildi. Daha önce Abitur konusunda değişiklik yapılmayacağını duyuran Eyalet Eğitim Bakanı SylviaLöhrmann (Yeşiller), Aşağı Saksonya’daki değişiklik ve öğretmen ile öğrenciler tarafından gelen baskılar üzerine geri adım atmıştı. Buna göre Löhrmann eğitim süresinin kısa tutulması için bir konsensüsün bulunması gerektiğini ve bu nedenle uzmanlarla bir yuvarlak masa oluşturarak konuyu masaya yatıracaklarını dile getirmişti.

Löhrmann’ın daveti üzerin ebu bağlamda konsensüsün hala mevcut olup olmadığını öğrenmek için okullardan, bilim alanından, ekonomiden ve siyasetten uzmanlar dün Düsseldorf'taki Eğitim Bakanlığı binasında buluştu. Eğitim ve Bilim Sendikası GEW yetkilisi Dr. IlseFührer-Lehner, eğitim sisteminde sürekli reformlar yapılmasının doğru olmadığını, ancak ders içeriklerinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtmişti. “Ev ödevlerinin okullarda yapılabilecek şekilde entegre edilmesi gerekir.” diyen Führer-Lehner, tüm gün okulun sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini vurguladı.

KRV Yeşiller Partisi Gençlik Kolları ise verdiği bir önergede her okulun konuyu kendisinin karar vermesi gerektiğini vurguluyor. Ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Armin Laschet tepkilerin ciddi bir şekilde dinlenmesi gerektiğini savunuyor. Forsa araştırma kurumunun bir anketine göre eyalette vatandaşların yüzde 76’sı kısaltılmış lise eğitimine karşı. Almanya’da Rheinland-Pfalz eyaleti dışında tüm eyaletlerde Turbo-Abitur sistemi devrede. Hessen ve Bavyera eyaletlerinde 8 veya 9 yıllık lise eğitimi arasında tercih yapılabiliyor.

STROBL ÖĞRENCİLERİN KARAR VERMESİNDEN YANA

Konuyla ilgili Baden-Württemberg (BW) CDU Teşkilatı’ndan da açıklama geldi. Teşkilat Başkanı Thomas Strobl, teşkilatının tereddütlerine rağmen, öğrencilerin 8 ya da 9 yıllık Gymansium tercihlerini kendilerinin yapmasının yerinde olacağını belirtti. Öte yandan pilot uygulaması devam eden 9 yıllık Gymnasiumlara ilginin arttığı da gelen haberler arasında.. Son istatistiklere göre 44 okulda yapılan 9 yıllık Gymnasium eğitimine katılan öğrencilerin yüzde 92’si bu şekilde devam etmek istiyor. Bu orana göre G9 pilot uygulamasına katılan 5 bin 738 öğrenciden 5 bin 261’i devam etmek isterken, 477 öğrenci 8 yıllık Gymnasium eğitimine yöneldi. CİHAN

Yorumlar