Kış mevsiminde depresyondan kurtulmak için bol bol güneşlenin

Sonbahar ve özellikle kış aylarında genellikle kilo almaya eğilimli olunuyor. Kilo alımında en önemli etkenlerden olan 'kış depresyonuna' dikkat çeken uzmanlar, bu mevsimde bol bol güneşe çıkarak depresyondan kurtulmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol
Kış mevsiminde depresyondan kurtulmak için bol bol güneşlenin

Sonbahar ve özellikle kış aylarında genellikle kilo almaya eğilimli olunuyor. Kilo alımında en önemli etkenlerden olan 'kış depresyonuna' dikkat çeken uzmanlar, bu mevsimde bol bol güneşe çıkarak depresyondan kurtulmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

    Acıbadem Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Kaan Ünal, vücut ısısının korunması amaçlı olduğu düşünülen bu adaptasyon mekanizmasının bilimsel bir karşılık bulmadığını ifade ediyor. Vücudun, mevsimsel değişim göstermeksizin oldukça hassas bir aralıkta ısısını düzenleyebildiğini dile getiriyor.

    “DEPRESYON KİLO NEDENİ”

    Dr. Ünal, kış mevsiminde kilo almanın 3 önemli nedenini şöyle anlatıyor: “Birinci neden depresyon. Kış ayları özellikle genetik olarak yatkın kişilerde depresyona eğilimi oluşturabiliyor. Bu durumdan serotonin hormonunun sorumlu olduğu düşünülüyor. Refleks olarak bu olumsuz hisleri iyileştirmek ve daha mutlu hissedebilmek için yazın tükettiğimizden daha kalorili ve yağlı yiyecekler tüketme ihtiyaç artıyor. Buna kontrolsüz gece atıştırmaları da eklenebiliyor. Kalori alımı bizzat kilo almaya sebep olmanın yanında kan şekerimizde ciddi dalgalanmalara da yol açabiliyor.”

    D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

    İkinci neden olarak D vitamini eksikliğini gösteren Dr. Ünal, şöyle devam ediyor: “Bazı çalışmalarda obez ve metabolik sendromlu kişilerde D vitamin eksikliğinin ortaya konması, kas ve kemik sağlığımızda temel bir rolü olan bu vitaminin, yağ metabolizmasında da rolü olabileceğini ortaya koyuyor. Kışın güneş ışığının daha zayıf olması, dışarıya daha az çıkma eğilimi ve soğuktan korunmak için kalın giysiler giyiyor olmamız D vitamini eksikliğini tetikleyerek kilo almamıza olumsuz katkıda bulunuyor olabilir.”

    Üçüncü olarak günlerin kısa olmasına dikkat çeken Ünal, “Günlerin kısa olması yeme düzeninin bozularak öğünlerin atlanmasına yol açabiliyor. Soğuk havalarda egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda oturma ve televizyon seyrederek bir şeyler atıştırmaya dönüşmesi de önemli bir sorun. Genel olarak kış aylarında metabolizmamızın da bu tür değişikliklere adapte olarak daha tutumlu davranmaya eğilimli olması kilo almamızı kolaylaştıran sosyal faktörler arasında yer alıyor.” diye konuşuyor.

    “KIŞ DEPRESYONUNDAN GÜNEŞLENEREK KURTULUN”

    Dr. Ünal, her şeye rağmen kilo almamanın insanın elinde olduğunu belirterek alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor: “Kışın ihmal edilen yeterli sıvı alımına özen gösterin, özellikle C vitamininden zengin gıdaları tüketin, vücut direncinizi arttırın, süt ve süt ürünlerini, balık yağını daha çok tüketin, günlük 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın, düzenli ve sık beslenin. Kış depresyonu temel olarak güneşe daha fazla maruz kalmakla önlenebilir ve/veya tedavi edilebilir bir durum. Eğer bu tedbir yetersiz kalırsa bir hekim kontrolünde olmak kaydıyla serotonin hormonu üzerinden etki eden duygu durum düzenleyici ilaçların kullanımı da yeme davranışını etkin olarak düzeltmeye yardımcı olabiliyor.” CİHAN

Yorumlar