Kırsal Kalkınma Desteği için proje çağrısı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar 8.

Google Haberlere Abone ol
Kırsal Kalkınma Desteği için proje çağrısı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar 8. Etap için proje çağrısında bulundu.

Güven, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacı ile açılan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Destek için proje bazlı hibe destek başvurularının başladığını ifade eden Güven, şunları kaydetti: "27 Ocak 2014 tarihine kadar devam edecek başvurularda tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırımlar ile mevcut faal ve faal olmayan tesislere yönelik kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar ve alternatif enerji kaynaklı seraların yapımı, koyun keçi ve manda konularında sabit yatırımlar, çelik silo ve soğuk hava deposu yatırımları, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesisleri ve hayvansal orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar hibe kapsamında değerlendirilecektir.”

YATIRIM TUTARI VE DESTEKLEME ORANI

"Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 300.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 800.000 Türk Lirasını geçemez. Bu tutarları aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi gerekir. (Proje bütçesi KDV hariç olarak hazırlanır) Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecektir. Yatırım uygulamalarına ait inşaat işleri alım giderleri ve makine, ekipman ve malzeme alım giderleri hibe desteği kapsamındadır."

25 PROJEYE 14 MİLYON LİRA ÖDENDİ

Güven, Samsun İlinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Ekonomik Yatırımlar 7. Etap'ta toplamda 25 proje için 14.053.713,48 TL proje tutarına karşılık 6.105.940,92 TL hibe ödemesi yapıldığını aktardı. Güven, yine Samsun’da 2006 yılından bugüne kadar uygulanmakta olan bu program kapsamında toplam 118 projenin tamamlandığını, bu projelerin 111 tanesinin ekonomik yatırımlar konularında kalan 7’sinin ise toplu basınçlı sulama yatırımları konusunda gerçekleştirildiğini, toplamda 118 proje için 50.364.882,76 TL gerçekleşen proje tutarına karşılık 23.416.653,78 TL hibe ödemesi yapıldığını belirtti.

SON BAŞVURU TARİHİ

Başvurular gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak. Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri de tüzel kişilik olarak başvurabilecekler. Proje teklifleri tebliğin yayımı tarihinden itibaren 45 gün içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne yapılacak. Son başvuru tarihi 27.01.2014 olarak açıklandı. CİHAN

Yorumlar