'Kırmızılı kadın' gaz sıkan polisin cezalandırılmasını istedi

Gezi Parkı eylemleri sırasında yakın mesafeden gaz sıkılan fotoğrafı ‘kırmızılı kadın’ başlığıyla basında yer alan Ceyda Sungur mahkemede ifade verdi. Olay günü polise herhangi bir şekilde direnişte bulunmadığını savunan Sungur,...

Google Haberlere Abone ol
'Kırmızılı kadın' gaz sıkan polisin cezalandırılmasını istedi

Gezi Parkı eylemleri sırasında yakın mesafeden gaz sıkılan fotoğrafı ‘kırmızılı kadın’ başlığıyla basında yer alan Ceyda Sungur mahkemede ifade verdi. Olay günü polise herhangi bir şekilde direnişte bulunmadığını savunan Sungur, “Protesto hakkımı kullanmaktan başka bir şey yapmamama rağmen orantısız şekilde yarım metre mesafeden yüzüme gözüme doğru gaz sıkıldı.” dedi. Sungur, sanık polis memuru ile birlikte emri veren amirin de tespit edilerek cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya müşteki Ceyda Sungur ve taraf avukatları katıldı. Sanık polis memuru F.Z. ise raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya gelmedi.

Gezi Parkı’na kanunsuz olarak girildiği ve yıkım yapıldığını duyduğunu belirten Sungur, “İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü oraya yakın olduğundan parkın yok edilmesine karşı protesto da bulunmak için gittim.” dedi.

Polise herhangi bir şekilde direnişte veya eylemde bulunmadığını ileri süren Sungur, “Bana olay günü kanuni protesto hakkımı kullanmaktan başka bir şey yapmamama rağmen orantısız şekilde hatta sırtımı döndüğümde sırtıma gelecek şekilde yüzüme gözüme doğru gaz sıkıldı. Olayda 150 civarında protestocu vardı. Polisin herhangi bir uyarısını duymadan protestoculara gaz sıkıldı. Bir arbede oldu. Polislerin göstericileri ittirmeleri ve gaz sıkmaları ile biri beni ittirmeden karmaşa sırasında ben yere düştüm. Ayağa kalktığımda şikayetçi olduğum sanık polise yarım metre kadar yakın konumdaydım. Bu polis memuru biber gazını herhangi bir uyarı yapmadan bir şey söylemeden bana doğru sıktı. Yüzümde yanmalar oldu. Solunum yapmakta zorlandım.” şeklinde konuştu.

Sungur, “Amiri söylemeden önce polis memuru hazır olarak gaz sıkmak için bekliyordu. Ben olay sonrasında olayın şoku ile rapor almayı düşünemedim. Sanık ve amirinden şikayetçiyim.” dedi.

Ceyda Sungur’un avukatı ise suç vasfının yanlış belirtildiğini öne sürdü. Görevsizlik kararı verilmesini talep ettiklerini belirten avukat, biber gazının bu kadar yakın mesafeden sıkılmasının ölümüne neden olabileceğini, işkence suçunu da oluşturabileceğini, benzer vakalarda meydana gelen ölüm olaylarına ilişkin örnekleri sunduklarını kaydetti. Biber gazının haksız, aşırı, orantısız, yasalara ve hukuka aykırı olarak sıkıldığını savunan avukat, polis memurunun bunu bilebilecek durumda olduğunu, bu nedenle görevsizlik verilmesini talep etti.

Sanık F.Z.’nin avukatı, olaya ilişkin farklı kameralardan müşteki ile sanığın mesafesini belirleyecek görüntüler olduğunu ve mahkemeye sunacaklarını söyledi. Adli Tıp Kurumu’nun raporunda bir yanlışlık yapıldığını ve bunun düzeltilmesini istedi.

Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden gaz sıkan polisin F.Z. olduğunun nasıl tespit edildiğinin ve bu tespite yarayan bilgi ve belgelerin istenmesine karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan basında yer alan kayıtların istenmesine karar veren duruşmayı erteledi.

İddianamede, şüpheli F.Z.’nin 'görevi kötüye kullanma' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

CİHAN

Yorumlar