Kırmızı alarm geride kaldı!

Kuraklık nedeniyle son 4 yıldır yağışların azalması sonucu su seviyesi 3 metre aşağı inen Sapanca Gölü, son yağışlarla kendine geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kırmızı alarm geride kaldı!

Yılbaşından beri tesirli bulunan yağmur ve eriyen kar sıraları ile gölde enfazla 32.18 bulunan su kodu 32.10'u buldu. Daha 3-4 ay önce, su çekildiği için ayaklarının altında piknik yapılan iskeleler de suylu buluştu, su seviyesi iskelelerin üst sınırına kadar ulaştı. Sapanca ilçe merkezinde kıyı şeridinde de çok su yola taşmaya başladı.

Sakarya tamamını, Kocaeli'nin ise su ihtiyacını azda olsa karşıladığı benzeri bu bölgedeki dev endüstri kuruluşlarının da su çektiği Sapanca Gölü'nde, son 4 yıldır yaşanan kuraklık ve su girişinin azalması nedeniyle, son yılların en kocaman düşüşü yaşandı. Su kodu devamlı aşağı inen ve dikey şekilde takribî 3 metrelik azalış bulunan gölde, su sahilden 100 mt. kadar çekildi. Gölün kimi bölgelerinde ötrofikasyon (suda plankton ve alg varlığının artması) da başladı, su kalitesi bozuldu. Bu arada gölü besleyen 14 rededen 10'u kurudu, 4'ünün suyu da çok azaldı.

İSKELELER GÖLGELİK OLMUŞTU

Yosunlaşma ve su bitkilerinin çok büyümeye başladığı göl çekildikçe, en azından bin sene öncesinden yerleşim ünitesi bulunduğu anlaşılan kimi yükselti ve harabeler da ortaya çıkan gölde, iskeleler de açıkta kalmıştı. Geçtiğimiz yaz aylarında iskelelerin altı gölgelik şekilde kullanılıp piknik noktayı şekilde kullanılmıştı. Göldeki bu gelişmeler endişeyle izlenirken, Sakarya ve Kocaeli'de oldukça çok tedbir alındı. Göle giden dere ve öteki kaynaklardan su piyasa su şirketleri takibe alınarak kaçak çıkışlar önlendi, endüstri kuruluşlarının da gölden su çekimini azaltıp atık sıraları arıtarak kullanmaları için tesis kurmaya zorlandı.

SON YAĞIŞLAR KURTARDI

Uzmanların da çok hummalı gelerek ölçüm ve su analizi yaptığı Sapanca Gölü'nü, bilhassa Yılbaşından itibaren tesirli olar kar ve yağmur kurtardı. İki maaş vakit içerisinde bölge son 10 senenin en hummalı kar yağışını alırken, bölgenin en yüksek kesimi bulunan Kartepe'de vakit vakit kalınlığı 3 metreye ulaşan karların erimesi ve bunun birkaç kere tekrarlanması, bununla beraber iki ayda mevsim normallerinin üstünde yağmur yağması gölde su seviyesini eski durumuna getirdi.

Yapılan son ölçümlere göre, gölde enfazla düzey 32.18 bulunan su kodu 32.10'a kadar çıktı. Gölde iki maaş vakit içerisinde dikey düzey yine 3 mt. arttı. Birkaç ay öncesine kadar açıkta kalan iskeleler suyla buluştu. Su seviyesi iskelelerin üstü kadar çıktı. Sapanca İlçe merkezinde ise göl suyu kıyı şeridindeki yola taşmaya başladı. Göl kenarındaki tesis sahiplerinin, suyun 100 mt. kadar çekilmesi itibarı ile kıyı şeridine ektikleri çınar ve öteki ağaç fidanları su altında kaldı.

ÖNLEMLER SÜRECEK

Sapanca Gölü'nde su seviyesi eski durumuna gelmesine karşın Kocaeli ve Sakarya'da tahsil edilen önlemler de devam edecek. Kocaeli Büyükşehir'in kuruluşu İSU ve Sakarya Büyükşehir'in kuruluşu SASKİ kendi bölgelerinde hem göl, hem öteki su kaynaklarının kullanımını denetlemeye devam edecek. Sanayi kuruluşlarının da, atık sıraları değerlendirerek yine kullanması için tesis kurmaya özendirilecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar