Kırlangıçlar, Uludağ’ı mesken tuttu

Kış aylarında Afrika gibi sıcak ülkelere göç eden kırlangıçlar, yaz sezonu ile birlikte ise Uludağ’ı mesken tutuyor. Uludağ’da özellikle ikinci bölgedeki otellerin pencere çatalları gibi yerlere yuva yapan kırlangıçlar, burada yavrulayıp...

Google Haberlere Abone ol
Kırlangıçlar, Uludağ’ı mesken tuttu

Kış aylarında Afrika gibi sıcak ülkelere göç eden kırlangıçlar, yaz sezonu ile birlikte ise Uludağ’ı mesken tutuyor. Uludağ’da özellikle ikinci bölgedeki otellerin pencere çatalları gibi yerlere yuva yapan kırlangıçlar, burada yavrulayıp yazı geçirdikten sonra kış ayları ile birlikte yeniden göç ediyor.

Otellerin beton duvarları dipleri ve pencere çatallarında çamurdan yuva yapan kırlangıçlar, burada yavruluyor. İlk görüşte beton izlenimi veren ve ‘acaba otelciler kendileri mi yapıyor’ sorusunu akıllara getiren yuvaların kuşlar tarafından yapıldığı öğrenilince şaşkınlık ve hayranlık bir arada yaşanıyor. Yuvalar elle kırılamayacak kadar sağlam olurken, birçok kişi yuvaları beton zannediyor. Hemen hemen bütün pencerelerde bulunan yuvalar, genelde renkli ve beton duvarlara yapılıyor.

Özellikle Uludağ İkinci Bölge'de bulunan Karina Hotel’in hemen bütün pencere çatalları Afrika’dan gelen kırlangıçlar tarafından yuvalarla donatılmış durumda. Binlerce kırlangıç otelin çevresinde kanat çırparak turistlere görsel şölen sunarken, havanın kararması ile yuvalarına çekiliyor. Otel misafirlerinin de alıştığı kırlangıçlar ve yuvaları otelin değişmezlerinden biri olmuş.

Karinna Hotel Ön Büro Müdürü Harbi Türk, kırlangıç yuvalarının hemen herkes tarafından büyük bir şaşkınlık ve hayretle izlendiğini belirtiyor. Türk, her yıl aynı görüntünün yaşandığını belirterek, kırlangıçların artık otelin bir parçası olduğunu söyledi. Kırlangıçlara çok alıştıklarını belirten Harbi Türk, kırlangıçlar her yıl Mart ayının sonunda gelip, yazı burada geçirdikten sonra Kasım ayı ortalarında yeniden göç ettiklerini kaydetti.

Kuşların dere yataklarından topladıkları özel çamur ile yuvalarını yaptıklarını anlatan Türk, kırlangıçlar topladıkları çamuru kendi tükürükleri ile yuvaya dönüştürdüklerini ifade ediyor. Kırlangıçların yumurtlama ve yavru çıkarma zamanı olduğunu anlatan Harbi Türk, bazı kişilerin bunlara Ebabil kuşu da dediğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar