Kırım Tatarları, Rusya Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylar, Türkiye'de yaşayan Kırımlıların düzenlediği eylemle protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Kırım Tatarları, Rusya Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylar, Türkiye'de yaşayan Kırımlıların düzenlediği eylemle protesto edildi. Kalabalık, Rusya Büyükelçiliği'ne polisin engellemesine rağmen siyah çelenk bıraktı.

Kırım Derneği tarafından binden fazla kişinin katılımıyla Güvenpark'ta organize edilen toplantıda kalabalık ellerinde "Bağımsız, bölünmez, demokratik Ukrayna", "Türkiye, Kırım'a ses ver", "Kırım Rusya'ya terk edilemez" yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kırım tatarlarının tarihi vatanı olan Kırım Şubat 2014 gününden itibaren Rusya askeri birlikleri tarafından işgale başlandı. Önce Kırım Muhtar Cumhuriyeti basılarak, palamento’nun bir kısmına silahların gölgesinde oturum yaptırılıp, Kırım’ın en önde gelen Rus ayrılıkçılarında birinin başkanlığında ve tamamen Ruslardan oluşan sözde bir Kırım Hükümeti kuruldu. Aynı toplantıda kanunsuz bir şekilde kırımın kaderi hakkında referandum kararı alındı. 28 Şubat günü ise Kırımın bütün hava, deniz ve kara yolu girişleri, idari binaları ve devlet radyo-televizyon kurumu bu baskıncılar tarafından işgal edildi. Yarımadanın dış dünya ile olan her türlü eletişim bağlantısı kesilmektedir." vurgusu yapıldı.

Açıklama, "Rusya’nın Kırım da yaptığı bu terörist eylem ve istila hareketi her türlü milletlerarası kuralın ayaklar altına alınmasından başka bir şey değildir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve eemenliğine yapılmış olan bu açık saldırının haklı görülebileceği en ufak bir gerekçe olamaz. Kırım tatarları olarak her şeyden önce kopmaz soy, dil, din, kültür ve tarih bağlarıyla bağlı olduğumuz, her zaman büyük saygı ve sevgi beslediğimiz kardeş Türkiye’ye bütün Türk dünyasına İslam alemine ve bütün dünya kamoyuna yapılmakta olan bu terörist saldırı ve istilayı durdurmak üzere harekete geçme çağrısında bulunuyoruz." şeklinde sona erdi.

RUSYA ELÇİLİĞİ'NE SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR

Açıklamanın ardından Kırım Derneği üyeleri Rusya Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakmak istedi ancak polis ekipleri, elçilik girişine çelenk konulmasına izin vermedi. Bunun üzerine kalabalık, siyah çelengi elçilik binasının köşesine bıraktı. Kırımlılar, okudukları basın açıklaması metnini de Rusya büyükelçiliğinin posta kutusuna atarak, olaysız şekilde bulundukları yerden ayrıldı.

CİHAN

Yorumlar