Kırıkkale Üniversitesi’ne TÜBİTAK desteği

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği ve Veteriner fakülteleri öğretim üyelerinin yaptığı "Ratlarda Deneysel Periodontitis Modelinde Folik Asit Uygulamasının Endotelyal Fonksiyonun Yeni Biobelirteçleri Üzerine Etkisinin Araştırılması" isimli proje, Araştı.

Google Haberlere Abone ol
Kırıkkale Üniversitesi’ne TÜBİTAK desteği

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği ve Veteriner fakülteleri öğretim üyelerinin yaptığı "Ratlarda Deneysel Periodontitis Modelinde Folik Asit Uygulamasının Endotelyal Fonksiyonun Yeni Biobelirteçleri Üzerine Etkisinin Araştırılması" isimli proje, Araştırma Destek Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Kronik periodontitisin dişeti iltihabının daha derin dokulara yayılmış, dişetinde ve destek kemikte erimeyle sonuçlanmış bir tür olduğunu ifade eden Proje Koordinatörü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun Erdemir, dişeti sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da etkilediğini söyledi. Erdemir, şunları kaydetti: “Bizim yaptığımız çalışmada, ratlarda deneysel olarak oluşturulan dişeti hastalığı (periodontitis) modeli kullanılarak, damar ve kalp gibi vücudun uzak bölgelerinde oluşturduğu hasarlar araştırılacak ve farklı dozlarda takviyesi yapılarak folik asit vitamininin, damar hasarı üzerinde düzeltici etkisinin olup olmadığı araştırılacaktır. Damarda hasar oluşup oluşmadığını anlamak için kan dolaşımı içinde bunu gösteren bazı biyolojik belirteçlere bakılacaktır. Eğer bu belirteçlerle damar hasarı ile periodontitis arasında bir ilişki bulunursa belirteçlerin ileride kinikte periodontitisli hastalarda kalp hastalığı ile ilişkili bir sorun olup olmadığını gösteren rutin taramalarda kullanılabileceği kanıtlanmış olacaktır.” CİHAN

Yorumlar