Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 100 hasta Türkiye’de tedavi olacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kırgızistan ile imzaladıkları Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması ile birlikte her yıl bu ülkede tedavisi mümkün olmayan 100 hastanın Türkiye’de tedavi göreceğini açıkladı. Müezzinoğlu, TİKA’nın...

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 100 hasta Türkiye’de tedavi olacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kırgızistan ile imzaladıkları Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması ile birlikte her yıl bu ülkede tedavisi mümkün olmayan 100 hastanın Türkiye’de tedavi göreceğini açıkladı. Müezzinoğlu, TİKA’nın da Kırgızistan’da 10 milyon dolar maliyetli 40 yataklı bir hastane inşa edeceğini kaydetti.

Mehmet Müezzinoğlu, çeşitli temaslar için Türkiye'de bulunan Kırgızistan Sağlık Bakanı Dinara Saginbaeva ile bir araya geldi. Bakanlık binasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından bakanlar, Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması’nı imzalayarak ortak basın toplantısı düzenledi.

Kırgızistan ile Türkiye arasında geçmişe dayalı köklü bir ilişkinin olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “İki ülke arasında tarihi, kültürel ve inanç değerleri açısından önemli bir bağ var. Geçmişten günümüze devam eden bu ilişki, bundan sonra da aynı samimiyet ve değer yargıları etrafında gelişecektir.” dedi. Türkiye’nin, 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan’ı kısa bir süre sonra tanıdığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu gelişmenin iki ülke arasındaki samimi ilişkinin en önemli somut örneği olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Kırgızistan ile dünyaya mal olmuş önemli bir kültür mirasını paylaştığını da vurgulayan Dr. Müezzinoğlu, Kırgızistan ile Türkiye’nin ortak bir kültürün mirasçıları olduğunu söyledi.

İki ülke arasında 'Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması' imzalandığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu antlaşmanın iki ülke arasındaki ilişikleri daha dinamik bir yapıya kavuşturacağını ifade etti. Kırgızistan’ın talep etmesi halinde Türkiye’nin sağlık alanındaki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Dost ve kardeş ülke Kırgızistan ile ilaç ve tıbbi cihaz, aile hekimliği, acil sağlık hizmetleri, sağlık turizmi alanlarında tecrübelerimizi paylaşmaya ve ilişkilerimizi bu noktada geliştirmeye hazırız.”

"TİCARET HACMİMİZİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"

İmzalan anlaşmalar kapsamında, Türkiye’nin sağlık yönetimi, hastane otomasyonu, ilaç takip sistemi, randevu sistemi, bulaşıcı hastalıklar, anne ve bebek ölümlerindeki tecrübe ve bilgi birikimini Kırgızistan’la paylaşacağını anlatan Müezzinoğlu, “Ayrıca bir anlaşmamızla da ilk etapta her yıl Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 25 hastanın Türkiye’de tedavisi düşünülen ama daha sonra Kırgızistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın iradeleri ile her yıl Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 100 hastanın tedavi edileceği bir anlaşmayı imzaladık. Ayrıca, ticaret hacmimizin 406 milyon dolarlardan 1 milyar dolarlara çıkartılması ile ilgili ortak irade oluşturduk. Ekonomik, kültürel ve sağlık alanında birçok ileri adımlar atılacağız.” diye konuştu.

Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Kırgızistan Sağlık Bakanı Dinara Saginbaeva ise Türkiye’nin en zor zamanlarda Kırgızistan’ın yanında olduğunu söyledi. Bakan Saginbaeva, şunları kaydetti: “İki ülkenin bu ilişkilerin geçmişte olduğu gibi bugün de devam etmesini istiyoruz. Türkiye’nin ülkemize karşı göstermiş olduğu samimi tutumundan dolayı minnettarız. ‘Sağlık Alanında İşbirliği’ antlaşması var olan ilişkilerimizi daha güçlendirecek. Bugün ziyarette ülkenizin sağlık alanındaki gelişmeleri yerinde inceledik. Gelişmelerden biz de çok mutlu olduk. Burada gördüğümüz sağlık alanındaki gelişmeleri Kırgızistan’da da uygulamayı planlıyoruz. İşbirliği anlaşmalarımız ile sağlık alanında karşılıklı projeler yürüteceğiz.”

Bakan Müezzinoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TİKA’nın Kırgızistan'a 40 yataklı 10 milyon dolar maliyetle bir hastane yapacağını da dile getirdi. Konuşmaların ardından, Bakan Müezzinoğlu, mevkidaşı Saginbaeva’ya çini işlemeli porselen tabak hediye etti. Saginbaeva’ya ise Müezzinoğlu’na, Hindistan cevizi ağacından yapılmış işlemeli tavla ve satranç takımı hediye etti.

CİHAN

Yorumlar