Kimyasal hadım nedir, nasıl uygulanır, hangi ülkelerde var?

Türkiye'de son günlerde çocuk istismarıyla ilgili haberlerin artması üzerine gündeme gelen kimyasal hadımın ne olduğu merak ediliyor. Kimyasal hadım, ayakta veya yatarak, ilaçla veya ilaçsız olarak veyahut her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Google Haberlere Abone ol
Kimyasal hadım nedir, nasıl uygulanır, hangi ülkelerde var?

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Son günlerde çocuk istismarına yönelik haberlerin çoğalması üzerine yeniden kimyasal hadım cezası gündeme geldi. Peki kimyasal hadım nedir, nasıl uygulanır ve hangi ülkelerde uygulanıyor. Kimyasal hadım, suçlunun ilaçla ya da ilaçsız ya da her ikisi yöntemle cinsel dürtülerinin azaltılmasına ya da tamamen yok edilmesine verilen isimdir. 

TÜRKİYE'DE ÇIKAN YÖNETMELİK DANIŞTAY'DAN DÖNMÜŞTÜ

Türkiye'de kimyasal hadım tartışmaları daha önce da yapılmıştı. Tartışmalar üzerine kimyasal hadım ismi verilmeden bir yönetmelik çıkarılmıştı. Ancak yönetmelik Danıştay tarafından iptal edilmişti.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Salı günkü grup toplantısında bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verileceğini açıkladı. "Bu tür suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirimlerin, kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, bir insanı taaammüden öldürmekle aynıdır" dedi. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda daha önce kabul edilen kimyasal hadımın birkaç gün içinde yürürlüğe konabileceğini söyledi. Halk arasında 'kimyasal hadım' olarak bilinen yöntemle, belirli aralıklarla ilaç verilerek ya da iğne yapılarak, testesteron hormonunun azaltılması ve böylece cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlara bazı ülkelerde zorunlu olarak; Almanya, İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise gönüllülere uygulanıyor.

26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'te kimyasal hadıma "tıbbi tedaviye tabi tutulmak" başlığı altında yer verilmişti. Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik, Adalet Bakanlığı Yönetmeliğe göre, bu uygulamaya karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu aranıyor. Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali için Danıştay'a açtığı davada, geçen yıl yönetmeliğin durdurulması kararı çıktı. Danıştay, gerekçesinde tedavi tanımının ve sınırının muğlak kaldığını belirtmişti. Danıştay'ın kararını hatırlatan Adalet Bakanı Gül konu üzerinde çalıştıklarını aktardı ve "Birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var" diye konuştu.

DÜNYA'DA KİMYASAL HADIMI UYGULAYAN ÜLKELER

Kimyasal hadım uygulaması halihazırda ABD, Rusya, Güney Kore, Moldova, Estonya, Endonezya ve Polonya'da uygulanıyor.

ABD'de yaklaşık 7 eyalette cinsel suçlar için kimyasal hadım uygulaması var.

Kaliforniya 1996 yıllında cezaevinden salıverilen bazı cinsel saldırı suçluları için kimyasal ya da fiziksel hadımı kabul eden ilk eyalet oldu.

Eyaletteki yasalar, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu ikinci kez işleyenlere kimyasal hadım uygulanmasını öngörüyor.

POLONYA KİMYASAL HADIMI UYGULAYAN İLK ÜLKE

2010'da uygulamayı hayata geçiren Polonya, Avrupa'da bazı cinsel suçlar için kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke oldu.

Yasa, 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine cinsel saldırıda bulunanların hapis cezalarını tamamlamalarının ardından ilaçla cinsel isteklerinin yok edilmesini öngörüyor. Bu kişilere 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası da veriliyor.

RUSYA'DA ALTI YILDIR UYGULANIYOR

Rusya'da da 2012'de kabul edilen yasa uyarınca 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler zorunlu olarak kimyasal hadıma tabi tutulabiliyorlar. Suçun tekrarlanması halindeyse ömür boyu hapis cezası veriliyor. 

Kanun 14 yaş altı çocuklara karşı cinsel suç işlemiş kişilerin cezalarının ertelenmesini yasaklıyor.

ASYA'DA İLK OLARAK GÜNEY KORE UYGULAMAYA BAŞLADI

Güney Kore ise, Asya ülkeleri arasında kimyasal hadımı kabul eden ilk ülke oldu.

2011 yılında çıkarılan yasayla, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili teşhisi konan 19 yaş üzeri yetişkinlere kimyasal hadım uygulanabiliyor.

Endonezya da kimyasal hadımın uygulandığı ülkeler arasında. Yasaya göre, suçlulara hapis cezalarını çektikten sonra iki yıla yakın bir süre kimyasal hadım uygulanıyor. Bu uygulama için suçlunun 18 yaşından büyük olması şartı aranıyor. 

Moldova ve Estonya'da da çocuk istismarcılarına kimyasal hadım uygulaması bulunuyor.

KİMYASAL HADIMI İLK OLARAK İNGİLETRE UYGULAMIŞ

Kimyasal hadımla ilgili bilinen en önemli ilk örnek, İngiltere'de 1952 yılında yaşandı. Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Turing'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı. Nazi Almanyası'na ait bilgisayar şifrelerini kırarak 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde rol oynayan Turing'in, iki yıl sonra intihar ettiğine inanılıyor. 2009 yılında dönemin Başbakanı Gordon Brown, Tureng'e yönelik uygulamalar nedeniyle özür dilemişti.

Ancal kimyasal hadım dünyada bugün genellikle çocuklara karşı cinsel suçlar işleyenler için kullanılıyor.

Yorumlar

ihsan ilk Allahın emri idamı getir geriye çok hain var asılacak ülkede