Kılıçdaroğlu'ndan 'sponsor' eleştirisi

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği 'Yılın Fotoğraf Ödülleri Töreni'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarışmadan vakıf bankalarının ve Avrupa Birliği Bakanlığı'nın sponsorluğunu çekmesini...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan 'sponsor' eleştirisi

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği 'Yılın Fotoğraf Ödülleri Töreni'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarışmadan vakıf bankalarının ve Avrupa Birliği Bakanlığı'nın sponsorluğunu çekmesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Bu kararı anlamakta güçlük çekiyorum." dedi.

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği Yılın Fotoğraf Ödülleri Töreni Akatlar Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, ödül kazanan muhabirler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Kılıçdaroğlu, foto muhabirlerinin yaptığı zor göreve dikkat çekerek, "Fotoğrafçı aslında zamanı durduran kişidir. Bir olayı fotoğrafı görüntülüyosunuz. O çağlar boyunca kalıyor. Foto muhabirlerinin görevi çok önemli. Risk üstleniyorlar bir fotoğrafı çekmek için. Bazen günlerce, bazen saatlerce bekledikleri oluyor. Bu kadar önemli bir görevi yapan foto muhabirlerine gerekli önemi ve saygıyı göstermiyoruz. Gezi olayları oldu ve bitti. Görüntüleri çocuklarımıza foto muhabirleri bıraktı. Onlar o fotoğraflara bakıp olayları anlayacak." ifadelerini kullandı.

Kılçdaroğlu, kamu bankalarının yarışmadan sponsorluklarını çekmesini eleştirdi. Neden böyle bir karar aldıklarını anlayamadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Gazeteciler bu kadar ağır bir görevi üstleniyorlar. Peki sosyal güvenlikleri var mı? Yeteri kadar yok. Gazetenin patronu izin verirse sosyal güvenlikler olur. Sendikaları var mı hayır sendikaları yok. 1984 yılında örgütlendiler, yıl 2014 hala kendi maddi durumlarını aşmış değller. Gezi olaylarından sonra fotoğraf çekenlere ödüller verildi. Sen misin ödülleri veren. Kamu bankaları sponsorluklarını iptal etti. Neden? Hangi gerekçe ile? Gerçekten anlamakta büyük zorluk çekiyorum. O fotoğraflarda ne var, insan var. O fotoğraflarda insan var. Özgürlük isteyenler, bütün baskılara rağmen direnen bir kitke var." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sosyal haklarının yerine getirilmediğini söyleyen Kılçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizlerin sosyal haklarınız nasıl elinizden alındığını bile birisiyim. O hakkın tekrar size iade edilmesi gerekiyor. Medyası özgür olmayan bir toplumun kendisi de özgür değildir. Eğer bir toplumda özgürlük varsa medyasına bakmak lazım. Medyası özgür olan bir toplumun siyasete yaptığı en önemli katkı iktidarı denetlemesidir."

Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel de "İktidara yakın bir gazeteye bakıyorsunuz 3 aydır maaşını alamıyor, muhalif bir gazeteye bakıyorsunuz o da 5 aydır maaşını alamıyor. Bu şartlarda bu iş yapılır mı diye düşünüyorsunuz. Bizler yarına bir şeyler bırakmak istiyoruz. Gelecek nesillere yaşananları en doğru şekilde aktarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu arada, Kılıçdaroğlu fotoğraf makinesini alarak salondakilerin fotoğrafını çekmeye çalıştı. Bu konuda pek başarılı olamayan Kılıçdaroğlu'na Başkan Rıza Özel yardım etmeye çalıştı.

CİHAN

Yorumlar