Kılıçdaroğlu'ndan cumhurbaşkanlığı yorumu: Türkiye büyük bir uzlaşmaya gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye'nin büyük bir uzlaşmaya doğru ilerlediğini açıkladı. Gelecek hafta içinde CHP olarak Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu,...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan cumhurbaşkanlığı yorumu: Türkiye büyük bir uzlaşmaya gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye'nin büyük bir uzlaşmaya doğru ilerlediğini açıkladı. Gelecek hafta içinde CHP olarak Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Musul'da yaşanan olayların ardından sorumluların istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Siwisotel'de düzenlenen ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen ve sanatçıların katıldığı toplantının artından gazetecilere açıklamalar yaptı. Toplantının çok yararlı olduğunu ve nasıl bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğine ilişkin görüşlerin açıklıkla konuşulduğunu ifade etti. Beklentiler kadar endişelerin de toplantıda görüşüldüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, "Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olmalı? Kampanya nasıl olmalı? Beklentiler, endişeler neler? Bunlar açık yüreklilikle ifade edildi. Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye büyük bir uzlaşmaya doğru gidiyor. Büyük bir uzlaşmayı gerçekleştireceğiz. Ülkesini, insanın seven, kimseyi ötekileştirmeyen, beraber yaşamayı temel amaç edinmiş, hukukun üstünlüğüne inanan, zarafetiyle güzelliğiyle Türkiye'yi temsil edecek olan bir cumhurbaşkanı adayı umuyorum belirlenecektir. Bu kapsamda geniş bir uzlaşma ile seçimlere gidilecektir. Önümüzdeki süreç bunu gösteriyor." dedi.

Bazı isimlerin telaffuz edildiğini ancak en çok şu ya da bu isim konuşulmadı diye den Kılıçdaroğlu, "Bazı arkadaşlarımız belli isimleri dile getirdiler. Bazıları birden fazla isim dile getirdi. Önümüzdeki süreçte bunları göreceğiz." ifadesini kullandı.

'BAŞBAKAN'IN ADAY OLACAKSA İSTİFA ETMESİ GEREKİR'

Yüksek Seçim Kurulu'nun cumhurbaşkanlığı seçimi için istifa eden isimleri açıklaması ve bu isimler arasında Başbakan Erdoğan, bakan ve milletvekillerinin yer almamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer Başbakan ve bakanlar girecekse bunların bulundukları makamlardan ayrılmaları gerekiyor, nedeni de koşulların eşit olması gerektiği. Bunun örneği var mı var. Bakanlar belediye başkan adayı oldular ve bulundukları görevden ayrıldılar. Zorunluluğu yoktu ama etik olarak bunu yaptılar. Başbakan da ben cumhurbaşkanı adayı olacaksa bu kuralları kendisi için de uygulaması gerekiyor. Görevinden ayrılıp cumhurbaşkanı adayı olarak meydanlara çıkması gerekiyor." dedi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayının belirleneceği tarihe ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "Önümüzdeki hafta içi büyük bir olasılıkla aday belirlenecek." ifadesini kullandı.

'MUSUL'DAKİ OLAYIN BİR SİYASİ SORUMLUSUNUN OLMASI GEREKİR'

Musul'da yaşanan rehine olayına ilişkin soruları da cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Dış politikada özellikle Ortadoğu'da Türkiye'nin büyük bataklığa sürüklendiğini hepimiz biliyoruz. Bunu uygulayan bir siyasetçi var. Dışişleri Bakanı uyguladığı bu politikalarla Türkiye'yi bir açmaza soktu. Terörün içinde, bataklığın içindeyiz. Bunun bir siyasi sorumluluğunun olması gerekiyor. Rehineler serbest bırakıldıktan ve Türkiye'ye geldikten sonra birilerinin bunun hesabını vermesi ve görevinden ayrılması gerekiyor. Bundan daha doğal ne olabilir. Bunu ben söylemezsem ana muhalefet partisi genel başkanı olarak görevimi yapmamış olurum. Bu kadar acı bir tabloyu kim içine sindirebilir. Teslim olacaksınız, bayrağınız indirilecek siz hiç bir şey yapmayacaksınız. Hala ben kahramanım diye ortada gezeceksiniz. Orası bizim toprağımız mı, bizim toprağımız. Bizim bayrağımız mı bizim bayrağımız. Teslim olun diyorlar teslim oluyorlar. Bayrak indiriliyor, şimdi bunlar zaferle mi gezecekler ortada. Onurlu insanlar bu tür durumlarda görevlerinden ayrılırlar. İzzet-i ikbal ile Bab-ü Hükümet'ten ayrılırlar . İşin özeti budur. Dolayısıyla bunların da görevlerinden ayrılmaları ve yerlerine yeni arkadaşların gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, parti olarak kendilerinin rehinelerle ilgili bir girişimlerinin olmayacağını söyledi. Irak ile ilgili Meclis'e bir tezkere gelmesi durumunda destekleyip desteklemeyeceklerini soran gazeteciyi cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Tezkerenin gerekçesine bakarız. Türkiye'nin lehine ise evet, aleyhine ise hayır diyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar