Kılıçdaroğlu'ndan Çamur Tesisi Açılışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'ni 6 Şubat 2014 Perşembe günü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir törenle açacak.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan Çamur Tesisi Açılışı

2012 Mayıs ayında Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda temeli atılan ve 61,5 milyon liralık maliyetiyle İzmir’deki çevre yatırımları arasında önemli yeri olan söz konusu tesis, geçen ocak ayında tamamlanarak devreye girdi. Çamur kurutma bölümü, 2013 Mayıs ayında çalışmaya başladı. Günlük 800 ton kurutma kapasitesiyle Türkiye’nin en büyüğü oldu, çamur çürütme kapasitesi açısındansa ikinci sırada yer aldı.

HEM GÜBRE HEM DE EK YAKIT

Günlük 800 ton çamuru dört kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste, yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım şehir yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Tesisten çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurlar gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarım alanlarında, ormanlarda, kömür ve maden yataklarıyla park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebilecek. Tesis çürütme tankları, depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biyogaz toplama tanklarından oluşuyor.

Yorumlar