Kılıçdaroğlu: Başbakan bir terör örgütüne yalvarır noktaya neden gelmiştir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin izlediği dış politikayı sert sözlerle eleştirdi. Libya’da Kaddafi’nin öldürüldüğünü, bunu Türkiye’de istemeyen, reddeden, AB’de dile getiren tek liderin kendisi olduğunu söyledi....

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Başbakan bir terör örgütüne yalvarır noktaya neden gelmiştir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin izlediği dış politikayı sert sözlerle eleştirdi. Libya’da Kaddafi’nin öldürüldüğünü, bunu Türkiye’de istemeyen, reddeden, AB’de dile getiren tek liderin kendisi olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Davutoğlu bavula paraları doldurdu koşa koşa Libya’ya gitti. Şimdi Dışişleri Bakanlığı Libya’daki tüm Türkler geri dönsün diye çağrı yapıyor. Nereden nereye geldik. Her vatandaşımın bunları sorgulamasını istiyorum. Yarın sandığa gideceğiz. Mısır, Ortadoğu’nun en önemli ülkesi. İlişkilerimiz hemen hemen kopuk, hiç yok. Irak, kan gölüne döndü. Musul’da konsoloslukta görev yapan konsolos dahil tamamı şu anda rehin. Düşünebiliyor musunuz, bir ülkenin başbakanı IŞİD’e terör örgütü demekten korkuyor. Yalvarıyor, ‘ne olursunuz bizim rehineleri serbest bırakın’ diye. O koskoca Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bir terör örgütüne yalvarır noktaya neden gelmiştir, IŞİD’in elindeki silahları kim vermiştir acaba. TIR’larla Türkiye’den Suriye’ye gönderilen silahlar acaba kime gitmiştir. Bunların hepsini hesabı sorulacaktır. Bu çıkmaza sokan iktidardan bunların hesabının sorulması gerekiyor." dedi.

"BÖLGEDE TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI OLSAYDI BU TABLO YAŞANMAZDI"

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 3 büyük başkent olan Kahire, Tel Aviv ve Şam’da büyükelçisinin olmadığını, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bunun bir ilk olduğunu da söyledi. Herkesin ‘neden bu hale geldik’ diye düşünmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, sürekli dış politikanın iç politika malzemesi olmaması gerektiğine dikkat çektiklerini kaydetti. Nisan 2013’de Mavi Marmara olayının ardından Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye gideceğini söylediğini ama bunun olmadığını, ardından mayıs ayında gideceğini söylediğini bunun da olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Sonra ABD Dışisleri Bakanı John Kerry bir açıklama yaptı, ‘Gazze’ye gitme’ dedi. Ardından Erdoğan bir açıklama yaptı, ‘Kerry’nin açıklaması şık değil tarih kesinleşti haziranda gideceğim’ dedi. Kaç haziran geçti, gitti mi gidemedi.” dedi. “Bütün yurttaşlarıma sesleniyorum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı bu kadar ucuz mudur?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Birilerinin telkini ile hareket etmek gibi bir tabloyu Türkiye’nin önüne koymak Türkiye Cumhuriyet Başbakanlarına yakışır mı? Geldiğimiz nokta budur. İsrail’de kan dökülüyor. İnsanlar masum. Orantısız güç kullanılıyor. Tanklarla toplarla. Eğer bölgede Türkiye’nin ağırlığı olsaydı bu tablo yaşanmazdı. Ağırlığımızı büyük ölçüde kaybettik. 90 yılda elde ettiğimiz birikimleri birilerinin kişisel ikbali uğrunu feda ettik.” diye konuştu.

"ORTADOĞU BATAKLIĞINDAN ÇIKMAK İÇİN GÜVEN VEREN CUMHURBAŞKANI OLMAZI LAZIM"

Türkiye’nin yeniden Ortadoğu’da söz sahibi, dinlenen bir ülke olabileceğini de belirten Kılıçdaroğlu, bunun kilidin Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İslam işbirliği teşkilatında 57 ülkeyi yöneten saygı değer bir insan olduğunu, Filistin’de taraflar arsındaki kavgayı sonlandıran kişi olduğunu hatırlatan CHP lideri, “Kendisine Filistin’de barışı sağladığı için Kudüs Yıldızı ödülü verilen tek Türk’tür. Ortadoğu bataklığından Türkiye’nin çıkması için güven veren bir liderin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması önemlidir. Bu süreci yakalarsak Türkiye Ortadoğu’da yeniden barışı, huzuru sağlayan bir ülke konumuna gelecektir diye düşünüyorum.” dedi.

TÜRKİYE’NİN İSRAİL'LE İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİNİ BEKLEMEK HAYALDİR

İsrail’in orantısız güç kullanmaktan, çocukları öldürmekten vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "İsrail hükümeti orantısız güç kullanmayı sürdürüyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu süreçte Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini beklemek hayaldir. Gerçekçi olmak gerekiyor. Bölgede barışı sağlamak için kapısı çalınan bir Türkiye Ortadoğu’da yok." ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN’IN SÖZÜNÜN AĞIRLIĞI YOK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğon’ın BM’ye yaptığı sert çağrıyı da değerlendiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Erdoğan’ın tavrını değerlendirmek gerekirse mahalle kabadayılığı ile bu sorunlar çözülmez. Kim dinliyor ki Erdoğan’ı, sözünün ağırlığı yok ki. Hiç bir lider Erdoğan’la aynı fotoğraf karesine bile girmek istemiyor. Biz sadece Türkiye’nin değil pek çok ülkenin BM üzerinde baskı kurmasını istiyoruz. Ağır insan hakları ihlalleri var. Dünyanın ortak sorunudur. Orantısız güç kullanarak Gazze’ye giriyorsanız, denizden ağır bombardıman yapıp çocukları öldürüyorsanız bunu kabul etmek mümkün değil. BM güvenlik konseyinin sorumluluğu vardır umuyorum sorumluluğunun farkına varıp çözmek için çaba harcarlar umarım."

    "İSRAİL’İN OECD’YE GİRMESİNE ERDOĞAN HÜKÜMETİ İZİN VERDİ"

    İsrail ile Türkiye arasında Başbakan Erdoğan’ın ağız dalaşı yaptığını ancak perdenin arkasında ciddi pazarlıklar yapıldığını herkesin bildiğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, "Mavi Marmara’dan sonra İsrail OECD’ye girmek istiyordu, Erdoğan hükümetini kadar hiç bir hükümet izin vermedi. Erdoğan hükümeti izin verdi. Şimdi sözde İsrail’e karşıymış gibi hava yaratılıyor. Samimi değil samimi değil. Bir başbakanın samimi olması, dürüst olması, doğruları söylemesi lazım. Dış politikayı iç politika malzemesi haline getirmemesi lazım." dedi. CİHAN

Yorumlar