Kılıçdaroğlu: AKP faili meçhullerle ilgili önergemizi 8 kez reddetti

Diyarbakır'da katıldığı Tigris Diyalogları toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bölgenin kanayan yarası faili meçhul cinayetlere değindi. Kılıçdaroğlu, "8 kez faili meçhuller için önerge verdik, AKP reddetti....

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: AKP faili meçhullerle ilgili önergemizi 8 kez reddetti

Diyarbakır'da katıldığı Tigris Diyalogları toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bölgenin kanayan yarası faili meçhul cinayetlere değindi. Kılıçdaroğlu, "8 kez faili meçhuller için önerge verdik, AKP reddetti. Ne demek faili meçhule gitti. Analar ağlamasın diyeceksiniz ama öldürülen çocukların faillerini ortaya çıkarmayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, sorunun tarihsel kökleri olduğunu, zamanı geldiğinde kendi tarihimizle yüzleşmemiz gerektiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Hata olur, eksik olur. Kurumların da hatası olur. Önemli olan hatadan ders alıp onu tekrar etmemektir." dedi.

Diyarbakır Cezaevi’ni en iyi Diyarbakırlıların bildiğini ve orayı müze yapmak istediklerini, bunun için geçen yıl kanun teklifi verdiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Kanun teklifini verdik. Geçmişin acılarından ders alarak geleceği inşa etmek zorundayız. Erdoğan size geldi dedi ki ‘’Bu cezaevini yıkacağım, daha modern cezaevi yapacağım.’’ Özür dilerim ama Diyarbakırlılar da koşa koşa gidip AKP’ye oy verdiler. Hapishane vaat edip oy alan bir tek Erdoğan var. Ben bunu içime sindiremiyorum. Sorumlusu sokaktaki yurttaş değil, sorumlu bölgedeki aydınlar. Hiç bunun üzerinde durmadılar. 5 Mart 2013 Travma yapan isimler değişsin diye teklif verdik. Gereği yapılmadı." ifadelerini kullandı.

"BÖLGE İLE İLGİLİ BÜTÜN KANUN TEKLİFLERİMİZ REDDEDİLDİ"

Nevruz’un bayram olarak kutlanması için kanun teklifi verdiklerini ve bunun da kabul edilmediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Halepçe katliamının tanınması ile ilgili teklifi biz verdik. Zehirli gaz kullanıldı mı? Evet. Sessiz mi kalacağız? Hayır. Biz gördük o olayı. Biz bölgeden oy mu aldık. Yok efendim. Neden? CHP 1930’ların CHP’si. 21. yüzyılda demokrasi ve özgürlük mücadelesi veriyoruz. Mayınlı arazileri temizleyin, topraksız köylüye verin. İşlesin orayı. Biz önerdik de bölgeden oy mu aldık. Hayır. Köye dönüşler.. Biz buna da dikkat çektik. Dönüşü insani koşullara indirin. Haklarını verin. İnsanlar köylerine huzur içinde dönsünler. Oturduk kanun teklifimizi hazırladık. 4 Haziran 2013’te TBMM’ye verdik. Koruculuk bitsin. İnsanlar da devlette başka bir görevde çalışsın. Dünyada bir sosyal devlet yoktur ki sigortasız adam istihdam etsin. Korucuya silah ve maaş veriyorsun, sigorta primini yatırmıyorsun, devlet kayıt dışı adam istihdam eder mi? Etmez. Bu adamlara da yazık. İşkence ve işkencecilerin araştırılması için önerge verdik. O da reddedildi. İşkencecileri AKP koruyor, CHP soruşturulmasını istiyor. Bölgedeki algı, 1930’ların CHP’si. Bunlar zaten işkence yapıyor. Biz uygar bir devleti yeniden inşa etmek istiyoruz. Yüzde 10’luk seçim barajı yüzde 3’e düşsün dedik. İsterseniz yüzde 0’a indir. 12 Eylül darbecileri bu yasayı çıkardı. Darbe hukukunun arkasına saklanan kişiler ülkeye demokrasiyi getiremezler. Demokrasi kişisel kariyer için gelmez, sokaktaki yurttaş için gelir. Kaldıralım yüzde 10 seçim barajını, isteyen gelsin. Siyasal partilerin varlık nedeni farklıdır. Ama siz onun demokratik yollarla temsil hakkına imkan vereceksiniz." şeklinde konuştu.

"17 ARALIK'TA UCU KENDİLERİNE DOKUNUNCA ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ KAPATTILAR"

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması için yine kanun teklifi verdiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, bu mahkemelere en sert tepkiyi de kendilerinin gösterdiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: "Belediye başkanlarının kelepçeli fotoğraflarına en net tepkiyi verdim. Doğru değil dedim. Seçilmiş kişilerin ifade özgürlüğünden dolayı tutuklanmasını doğru bulmadık. Özel Yetkili Mahkemeler tutukladı bunları. İktidarın sopası olan ÖYM’ler. Sonra kaldırdılar. 17 Aralık olayları oldu, ucu kendilerine dokununca ÖYM’lerin ellerindeki görevleri de aldılar."

Kılıçdaroğlu, uzun tutukluluk süresiyle ilgili olarak ise "Adamı yıllarca hapse atıyorsunuz. Sonra beraat ediyor. Faturayı kim ödeyecek. Adam beraat ettiğine seviniyor. Demokratik ülkelerde ‘sen bu adamı yıllarca neden içerde tutuyorsun’ diye hesap sorarlar." dedi.

CİHAN

Yorumlar