Kıl dönmesi kabusa dönmesin

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, kıl dönmesi rahatsızlığında, tekrar ihtimalinin oluşmaması için, uygulanan ameliyat yönteminin önemli olduğunu ifade etti. Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel,...

Google Haberlere Abone ol
Kıl dönmesi kabusa dönmesin

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, kıl dönmesi rahatsızlığında, tekrar ihtimalinin oluşmaması için, uygulanan ameliyat yönteminin önemli olduğunu ifade etti.

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, daha çok erkeklerde ve halk arasında kuyruk sokumu adı verilen bölgede görülen kıl dönmesi rahatsızlığının, kıl köklerinin içe dönmesiyle meydana gelen bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın temel belirtilerinin ağrı, şişlik ve ilerleyen evrelerde iltihabi akıntı olduğunu belirten Op. Dr. Mahmut Şenel, kıl dönmesinin bilinen bir nedeni olmadığını dile getirdi.

"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ"

Hastalıkta erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Mahmut Şenel, “Diğer hastalıklarda olduğu gibi bu da ilk başlarda önemsenmiyor ve söz konusu bölge oturulamayacak kadar iltihap topladığında hasta doktora görünüyor. O durumda da tedavi daha da zorlaşıyor. O nedenle ilk ağrı olduğunda doktora görünmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

"TEKRARLAMA RİSKİ YÜKSEK"

Kıl dönmesi rahatsızlığının en önemli tehlikesinin tekrarlaması olduğunu vurgulayan Op. Dr. Mahmut Şenel, seçilen ameliyat yönteminin tekrarlama riskini azaltabileceğini ifade etti. Genellikle basit olması nedeniyle primer ameliyatın tercih edildiğini kaydeden Op. Dr. Mahmut Şenel, “Ancak bu ameliyattan sonra hastalığın tekrarlama oranı yüzde 30. Bununla ilgili olarak birkaç ameliyat yöntemi var ama altın standart olarak kabul edilen, yama yöntemiyle ameliyat ve tekrar riski yüzde 1 ile 5 arasında. Bu yöntemde hastanın kuyruk sokumunda gruplaşmış kılların olduğu yeri geniş bir bölge halinde çıkarıp, sağ kalçadan bir doku örneği hazırlayarak bu bölgeye ilerletiyoruz. Yaklaşık bir saat süren cerrahi operasyondan sonra hasta ertesi gün ayağa kalkıyor. Bu, zahmetli ve bir nevi plastik cerrahi yöntemi olduğu için çok tercih yapılmıyor.” diye konuştu.

"HASTA AMELİYAT YÖNTEMİNİ KENDİSİ BELİRLEYEBİLİR"

Hastaların ameliyat yöntemi konusunda istekte bulunabileceklerini söyleyen Op. Dr. Mahmut Şenel, “Genelde bizde yöntemi cerrahlar tercih ediyor ama hastanın da yöntem isteğinde bulunma şansı var. Hasta cerraha yama yöntemiyle ameliyat olmak istediğini söyleyebilir, cerrah bunu kendisi yapamayacaksa bile yapan bir cerraha yönlendirebilir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar