Kıbrıs'ta kriz: Masa dağıldı!

Kıbrıs müzakarelerinin 20 aylık süreci krizle sonuçlandı, masa dağıldı. Rum kesiminin Enosisi 67 yıl sonra yeniden gündeme getirmesi, bugün ara bölgede yapılan görüşmelerde krize neden oldu. Rum lider toplantıyı terk ederek gitti.

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs'ta kriz: Masa dağıldı!

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet ile Rum Yönetimi arasında 20 aydır devam eden müzakerelerde gelinen nokta 'krizle sonuçlandı'. Rum yönetiminin 67 yıl önce büyük trajedilere neden olan 'Enosis' referandumunu yeniden gündeme getirmesi kizi tetikleyen etken oldu. Enosis'in okullarda kutlanması yönünde karar alan Rum meclisinin aldığı karar müzakerelere ağır darbe vurdu. İki tarafın lideri bugün durumu görüşmek üzere ara bölgede bir araya geldi. Ancak görüşme krizle sonuçlandı. Rum lider, elinde 5 sayfalık bir listeyle KKTC liderine "dayatma"da bulunduktan sonra salonu terk etti. Rum liderinin elindeki listede, Türk tarafının asla kabul etmeyeceği talepler de yer alıyordu. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan liderler görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiadis'in büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur" dediğini ve kapıyı sert bir şekilde vurarak çıktığını söyledi. Akıncı, "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir" dedi.

Akıncı, Rum lider Anastasiadis'le Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yaklaşık bir saat görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı görüşmeden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Anastasiadis konuşmasını yaptıktan sonra BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin konuyu toparlama açısından yapmakta olduğu bir konuşma vardı. Eide'nin, algının düzeltilmesi gerektiğini ifade etmeye çalıştığı bir noktada Rum lider büyük bir öfke içerisinde 'Söyleyecek bir şeyim yoktur' diyerek, kapıyı da sert bir şekilde vurup çıktı. O noktada başka yapacak bir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

Akıncı, Rum liderin geçmişte de zaman zaman fevri davranışları olduğunu belirterek, "Buna müsamaha göstermek, tolere etmek mümkün değildi. Bu toplantının devam edebilmesinin en önemli şartı, orada bulunanlara karşı saygı içinde bulunmaktır. Bunun başka bir yolu yoktur. O olmadığı takdirde toplantının devam etmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Taraflar arasında son olarak Enosis krizi çıkmıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Rum meclisinin Enosis'i okullarda okutma kararı iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır, çünkü bu kabul edilebilecek bir davranış değildir" demişti.

Kıbrıs Rum kesimin meclisi, Rum okullarında 1950 yılında alınan Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) kararının  kutlanması yönünde karar almıştı. Enosis, adada Rumların Türklere saldırılarını tetiklemiş ve çatışmalara sebep olmuştu.

Taraflar arasında 9 Ocak'tan bu yana çözüm müzakereleri yürütülüyordu.

Yorumlar

millici bırakın kardeşim domuzdan post gavurdan dost olmaz adam gibi devletinize sahip çıkın birlik ve beraberlik içinde devletinizigeliştirin orada devlet binlerce şehit kanı ile oluştu kıymetini bilin