Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan çıkarma gemisi müze oldu

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank çıkarma gemisi restore edilip, müze olarak ziyaretine açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan çıkarma gemisi müze oldu

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank çıkarma gemisi restore edilip, müze olarak ziyaretine açıldı.

Vatandaşta milli tarih bilincini pekiştirmek amacıyla müzeye dönüştürülen ve Merkez Park’a konulan çıkarma gemisinin açılışı Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Garnizon Komutanlığı’ndan Albay Aykut Denizbey ve Kıbrıs gazileri tarafından yapıldı. Düzenlenen törende konuşan Aldırmaz, muhteşem bir gün geçirdiklerini söyledi. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’uncu yıl dönümünün kutlandığı günde Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazilerin anılarını kalıcı hale getirmek için hurda fabrikasına götürülmesi planlanan tank çıkarma gemisine sahip çıktıklarını ifade eden Aldırmaz, bakım, onarım ve ışıklandırmaya katılan personele teşekkür etti. Aldırmaz, “Biz tarihimizi bileceğiz. Şehit ve gazilerimizle iftihar edeceğiz. Şanlı ordumuza sahip çıkacağız. Dolayısı ile tüm bunların karşılığını göreceğiz. Çünkü Türk milleti büyüktür. Tarih boyunca daima yönetmiştir; yönetilmemiştir. Lider konumunu devam ettirecektir.” dedi. Bu güzel anıyı Adana’da canlandırmanın önemine dikkat çeken Aldırmaz, bir F-16 ve tank için de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başvurduklarını açıkladı. Aynı yerde Atatürk büstünü de yaparak, bu eserleri vatandaşa emanet edeceklerini dile getiren Aldırmaz, programa katılımlarıyla destek veren kurum ve kişilere teşekkür etti.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkan vekili Coşkun Adaber ise kendisinin de Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldığını belirterek, 40 yıl sonra gazilere böyle bir anı yaşatan belediye başkan vekiline teşekkür etti. Kıbrıs gazilerinden Hüseyin Kındık, Mersin’de bu gemiyle savaşmaya gittiklerini açıklayarak, “Gemide birçoğumuz yaralandı. Girne’de denizde yüzerek sahile çıktık. Bazı arkadaşlarımız şehit düştü. Anılarımız tazelendi.” diye konuştu. Halit Temiz, anılarını tazeleyen belediye başkan vekiline minnet duygularını illeti. Gazilerden Ahmet Akdemirbey ise, “Duygularımı ifade edemiyorum. Bu gemiyle Kıbrıs’a gittik. Aradan 40 yıl geçti. Belediye başkanı konuşurken o anı tekrar yaşadım. Gemiye ilk adımı attığım zamanı anlatamam.” şeklinde konuştu. Sunumlardan sonra Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde davetliler çıkarma gemisi TCG 314-302’ni gezdi.

TCG 314-302 TARİHİ VE ÖZELLİKLER
Gemi, TCG Ç-302 sınıfı, Ç-314 numaralı tank çıkarma gemisi. Personel çıkarmada da kullanılıyor. 1965 yılında İstanbul Haliç Tersanesi’nde yapıldı. Aynı yıl donanmaya katıldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtın ’da adaya tank ve personel sevkiyatında kullanıldı. Daha sonra 1987 yılında hizmetten çekilerek Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğüne devredildi. 15.02.2007 tarihinde Çatalan Belediyesi tarafından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden satın alınarak, İstanbul’dan söndüren 5 gemisinin yedeğinde Mersin Limanı’na, oradan da kara yoluyla Çatalan Baraj Gölüne nakledildi. Çatalan Belediyesi’nin kapatılması üzerine 5594 Sayılı Kanun gereği gemi 16.01.2008 tarihinde Adana Büyükşehir Beledilesi’ne devredildi. Makine İkmal Daire Başkanlığınca 2012 yılında gemi batık olduğu yerden çıkartılarak 6 adet balıkçı teknesi desteği ile eski Çatalan yolunun olduğu yere çekildi. Buradan özel vinçlerle kaldırılarak özel treylere yüklendi ve çok zorlu bir yolculuktan sonra Balcalı Şantiyesine indirildi.
CİHAN

Yorumlar