Kıblenin yanlışlığı 19 yıl sonra farkedildi

Elazığ'da 1995 yılında inşa edilen Nuri Baba Camisi'nin kıblesi 45 derecelik açı ile yanlış olduğu tespit edildi. 19 yıldır ibadete açık olan cami, yeni minare ile mihrap düzenlemesi yapılarak yeniden hizmete açıldı. Keban ilçesine bağlı...

Google Haberlere Abone ol
Kıblenin yanlışlığı 19 yıl sonra farkedildi

Elazığ'da 1995 yılında inşa edilen Nuri Baba Camisi'nin kıblesi 45 derecelik açı ile yanlış olduğu tespit edildi. 19 yıldır ibadete açık olan cami, yeni minare ile mihrap düzenlemesi yapılarak yeniden hizmete açıldı.

Keban ilçesine bağlı Aslankaşı köyünde yapımı 1995 yılında tamamlanan Nuri Baba Camisi’nin cemaati, 19 yıl sonra kıblenin yanlış yöne dönük olduğunu fark etti. Bunun üzerine hareket geçen köylüler, durumu Keban Müftülüğü’ne bildirdi. Müftülük personelinin yaptığı ölçümler sonucu kıblenin 45 derecelik açıyla kıbleden başka yöne dönük olduğu tespit edildi. Camiye yeni minare yapılırken, caminin mihrabı yeni belirlenen kıble yönüne inşa edildi. 19 yıl sonra kıblesi doğru yöne çevrilen cami, yeni haliyle törenle hizmete açıldı.

Keban Müftüsü Abdulhamid Pehlivan, cami cemaatinin kuşkularını iletmesi üzerine durumu incelettiklerini belirtti. Takvimlerde de belirtilen kıble saati uygulaması çerçevesinde çöp dikerek gerçek kıble yönünü bulduklarını anlatan Pehlivan, bunun ardından yeni bir minare inşa edildiğini, tadilat ile mihrabın kıbleye uygun yöne çevrildiğini anlattı.

Pehlivan, kıble yanlışlığının göğsün yanlış yöne dönmemiş olması nedeniyle bugüne kadar camide kılınan namazlar için sıkıntı oluşturmayacağını ifade etti. Pehlivan, cami açılış töreninde şunları söyledi: “Camiler, İslam ümmetinin temellerinin atıldığı, aynı kıbleye yönelerek “’kıble bilincinin’ kazanıldığı, küçük-büyük cemaatlerin oluşturulduğu ve Yaradan’a misafir olunduğu yerlerdir. Camiler birer kültür merkezleridir. Özellikle Osmanlılar döneminde camiler külliyeleri ile birlikte inşa edilerek, kültür merkezleri olmuşlardır. Günümüzde de camilerin yanına Kur’an kursları, toplantı salonları, kütüphaneler, aşevleri yapılmalı; insanlara faydalı çeşitli kurslar açılarak da hem ibadet yeri ve hem de ilim, sanat ve kültür merkezleri haline getirilmelidir. Camilere çocukların da getirilmesiyle, onların toplumsallaştırılmasına katkıda bulunulmuş olur. Ayrıca camiler, genç ve yaşlılar arasında bir köprü vazifesi görür. Camilerin fonksiyon ve işlevleri ilk zamandan günümüze kadar devam etmiştir. Yüce Allah’tan niyazımız, bizlerin moral kaynağı câmilere layık cemaatler eylemesi ve bu mübarek yerlere maddi ve manevi emeği ve hizmeti geçen herkesi rızasına kavuşturmasıdır.”

CİHAN

Yorumlar