KGF, Erzurum'da KOBİ`lerle bankaları buluşturdu

Kredi Garanti Fonu (KGF), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ev sahipliğinde, 'KGF Mikro KOBİ`leri Bankalarla Buluşturuyor' seminerinde, işletme sahiplerini banka yöneticileriyle buluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
KGF, Erzurum'da KOBİ`lerle bankaları buluşturdu

Kredi Garanti Fonu (KGF), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ev sahipliğinde, 'KGF Mikro KOBİ`leri Bankalarla Buluşturuyor' seminerinde, işletme sahiplerini banka yöneticileriyle buluşturdu.

Avrupa Yatırım Bankası tarafından başlatılan ve Avrupa Yatırım Fonu (EIF) tarafından yönetilen 'Büyüyen Anadolu`ya Kredi Kolaylıkları' programı toplantılarının altıncısı Erzurum'da gerçekleştirildi. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bankalarla ve KGF’yla ilişkilerini güçlendirmek, banka kredilerine erişim imkanlarını artırabilmek amacıyla düzenlenen toplantıya, KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz ile çeşitli bankaların şube müdürleri, KOBİ sahip ve yöneticileri katıldı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, AB’ye uyum sürecinin, ülkede faaliyet gösteren firmaları yöresel ticaret yerine; kentsel, bölgesel, ulusal, hatta uluslararası ticaret yapmaya zorladığını belirterek, piyasa, pazar ve müşteri tercihlerine göre hareket kabiliyeti olan firmaların, yaşanan ekonomik krizlerde daha çabuk toparlandığını ve faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğini söyledi. İstihdam oluşturma, değişen koşullara uyum sağlama, girişimcilik, rekabetçilik, esneklik, pazarlama ve yenilikçilik potansiyeli olan KOBİ’lerin zaman içerisinde kredi kuruluşlarının ilgisini çektiğini kaydeden Başkan Yücelik, “Buna paralel olarak da ülkeler ve kredi kuruluşları, KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılmasına yönelik yeni politikalar geliştirmiş, yeni destekler sunmaya ve alternatifli kredi çeşitliliği sunmaya başlamıştır. Bölgemizin zor coğrafi ve ekonomik şartlarında mücadele eden işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için teşvikler hayati önem taşıyor. KOBİ’ler özellikle istihdama yaptıkları katkılar açısından son derece önemli bir rol üstleniyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısı temin etmek bir zorunluluktur.” dedi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, bu istikrar ve dinamizmlerini korumak adına sağlanan teşviklerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yücelik, şöyle devam etti: "KOBİ’ler ülke ekonomilerinde önemli bir role sahip olmakla birlikte yapısal özellikleri nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında gelen, uygun koşullu finansmana erişim sorunudur. Bu sorunlar, KOBİ’lerin yapısal sorunlarından kaynaklandığı gibi kısmen de olsa kredi kuruluşlarının çalışma esaslarından da kaynaklanabilmektedir. İşte bu bağlamda KOBİ’lerin finansmana erişiminde en önemli anahtar işlevini Kredi Garanti Fonları görmektedir.”

Erzurum ve bölgesine hizmet veren Erzurum KGF’nin, 22 Ekim 2008 tarihinden itibaren oda bünyesinde hizmet verdiğini hatırlatan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, ‘Bankalar zaman zaman KOBİ’lere kredi verirken çok katı davranıyor. Geçmişte oda olarak birçok bankayla kredi protokolü imzalamamıza rağmen KOBİ’lerimizin bu kredilere ulaşmada sıkıntı yaşadıklarına tanık olduk. 2008 yılından bu yana Kredi Garanti Fonu’nun faaliyete başlamasıyla bu sıkıntıları önemli ölçüde aşmamıza rağmen yine finansmana ulaşmada sıkıntı yaşayan üyelerimiz olabiliyor. Bu konuda ETSO olarak üyelerimizin finansmana ne şekilde ulaşacaklarını, hem kendilerinin hem de bankaların işini nasıl kolaylaştıracaklarını, KGF Erzurum Şubesi’nin desteğiyle anlatmaya çalıştık. Kredi Garanti Fonu’nun üyelerimize vereceği desteğin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inancımız tamdır.” diye konuştu.

Frankfurt School Kıdemli Bankacılık Danışmanı Ülkü Dağdelen de değişen bankacılık ve değişen kredi yaklaşımları, müşteri odaklı bankacılık, bankaların kredi süreçleri ve bankalarla aynı dili konuşmak gibi konu başlıklarında katılımcı KOBİ’leri bilgilendirdi. Seminerin ikinci bölümünde Akbank Doğu Karadeniz Bölge KOBİ Bankacılığı Müdürü Erkan Emir, Finansbank Ankara 3. Bölge İşletme Bankacılığı Satış Müdürü Hasan Selçuk Atsız, Garanti Bankası Doğu Anadolu Bölge Krediler Müdürü Eyüp Yıldırım, İş Bankası Erzurum Bölge Müdür Yardımcısı Barış Şahin, Şekerbank Doğu Anadolu Bölge Satış Yönetmeni Serdar Cengiz ve TEB Erzurum Çarşı Şube Müdürü Tevfik Fikret Dilaver bankaları adına KOBİ bankacılığı faaliyetleri ve ürünleri hakkında birer konuşma yaptılar. Bankaların konuşmalarının akabinde Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, KGF`nin KOBİ`lere sağladığı destekleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.



CİHAN

Yorumlar