Kestelli köylülerden ‘Cennetimizde Çöplük İstemiyoruz’ tepkisi

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Erdoğanköy ve Turanköy sakinleri, köylerinde kurulmak istenen ve ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verilen tehlikeli atık depolama tesisinin yeşil alanları katledeceğini öne sürerek bölgede gerçekleştirilmesi...

Google Haberlere Abone ol
Kestelli köylülerden ‘Cennetimizde Çöplük İstemiyoruz’ tepkisi

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Erdoğanköy ve Turanköy sakinleri, köylerinde kurulmak istenen ve ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verilen tehlikeli atık depolama tesisinin yeşil alanları katledeceğini öne sürerek bölgede gerçekleştirilmesi düşünülen projeye tepki gösterdi.

    Kestel’e bağlı Erdoğanköy ve Tunaköy sakinleri, köylerinde kurulması planlanan 'Tehlikeli Atık Ara Depolama, Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma ve Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Tesisi' projesine tepki gösterdi. Köy çevresinde fıstık çamı ağaçlarının yoğun olduğu bölgede kurulması planlanan çöp tesisinin doğa katliamı yaratacağını savunan vatandaşlar, seslerini duyurması için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi (PM) Sena Kaleli’den destek istedi.

    Köy sakinlerinin sesine kulak veren Kaleli’de bölgeye giderek tesisin kurulması düşünülen alanda vatandaşlarla bir araya geldi. Bölgedeki ağaçların yıllardır çevreye zenginlik kattığını ifade eden köylüler, yeşil alanların yok edilmesine sessiz kalmayacaklarını söyledi. Her ne pahasına olursa olsun, çevreye ve bölgede yaşayan halka birçok sorun yaratacak projeye karşı çıkacaklarını aktaran vatandaşlar, köylerinde çöp tesisi kurulmaması için mücadeleye hazır olduklarını belirtti.

    Sena Kaleli vatandaşlarla buluşmasında, yönetmen Fatih Akın tarafından çekilen ve Karadeniz Bölgesi'nin en önemli sorunlarından biri olan çöp toplama alanlarıyla bu alanların oluşturduğu çevresel tehdidi konu alan 'Cennetteki Çöplük' belgeselini de köylülere izleterek projenin bölgeye ne gibi zararlar verebileceği konusunda örnekler sundu.

    Köy sakinlerinin talebi üzerine harekete geçtiğini belirten Kaleli, “Burada bir doğa katliamı ihtimali söz konusu. Hep birlikte buna dur dememiz lazım. Uzun yıllar boyunca bölgede yetişen ağaçlar, çöp tesisi uğruna yok edilecek. Köy sakinlerimiz tedirgin. Tesisin kurulması durumda burada yaşayan halkın ciddi sağlık sorunları yaşaması riski de var. Bu proje için verimli tarım arazileri hiçe sayılarak 'ÇED gerekli değildir' raporu nasıl verilir? Bu konuyu Meclis gündemine taşıyacağız. Halkımızın halklı isyanı karşısında sessiz kalınmamalı. Bu noktada elimizden gelen mücadeleyi vermeye hazırız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar