KESK Genel Başkanı Özgen Soma için hükümeti suçladı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Hükümetin kâr ve sömürü hırsının bir kez daha Manisa'nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybedilmesine sebep olduğunu iddia etti.Maden şehitlerini...

Google Haberlere Abone ol
KESK Genel Başkanı Özgen Soma için hükümeti suçladı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Hükümetin kâr ve sömürü hırsının bir kez daha Manisa'nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybedilmesine sebep olduğunu iddia etti.

Maden şehitlerini anma ve Soma Maden Şehitliği'ni ziyaret için ilçeye gelen Genel Başkan Özgen, Eğitim-Sen Soma Şubesi yöneticileriyle birlikte Beşyol Kavşağı'ndaki maden heykeline çiçek koydu. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Özgen, "Biz bu ülkede uzun süredir yürütülen politikalar sonucu özelleştirmelerle beraber, taşeron sistemiyle beraber madenlerde aynı zamanda kazalara yol açtığını biliyoruz ve defalarca ifade ettik. Yine bu ülkenin birçok emek ve meslek örgütü bu ülkede, bu havzada bulunan madenlere ilişkin birçok teknik rapor kamuoyuna sunmasına rağmen hükümetin kâr hırsı, sömürü hırsı ve işverenin talepleri çerçevesinde yaptığı düzenlemeler, bir kez daha Soma'da resmî olan 301 canımızın kaybedilmesine sebep olmuştur. Biz artık bu ülkede ne madenlerde ne gemi sektöründe ne inşaat ne de metal sektöründe iş cinayetlerinden dolayı ölecek bir arkadaşımızın olmadığını ifade etmek istiyoruz." dedi. Soma'da yaşanan faciada hayatını kaybedenlerin önünde saygıyla durduklarını söyleyen Özgen, "Bundan sonra bu ülkenin emekçileri olarak iş cinayetlerine karşı ortak örgütlü mücadeleyi hayata geçireceğimizi ifade ediyoruz. Bugün ve bir haftadır Meclis gündeminde olan Maden Yasası ile ilgili düzenlemeler, taşeronlar sistemiyle ilgili düzenlemelere karşı bir kez daha mücadelemizi yükseltiyoruz. Bu ülkenin işçi ve emekçileri bu taşeron sistemine karşı, bu sömürü ve talan sistemine karşı birarada mücadele etmeye devam edecektir. KESK olarak aldığımız kararlar çerçevesinde, Soma'da ve diğer illerdeki işçilerimiz için bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Burada bir kez daha hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Birincisi, madendeki taşeron sistemine son verin ve yasaklayın. Bu taşeron sisteminin ölüm olduğunu bir kez daha yaşadık ve bu acımız halen devam ediyor. İkincisi, madende hayatını kaybeden arkadaşlarımızın aileleri ve çocuklarına yönelik bütün ekonomik ve demokratik haklarını zaman geçirmeden sağlayın ve hayata geçirin. Üçüncüsü, mevcut maden işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki bütün zorunlu tedbirleri almadığınız sürece geride kalan arkadaşlarımızın tekrar madene sürülmesiyle tekrar iş cinayetlerine sebep olacak uygulamalardan vazgeçin. Artık gerçeklik ortadır, ne siyasi hamasetlerle ne dinî duygularla bizleri kandırmayın, mevcut durumu yokmuş gibi ortaya koymayın. Biz bu ülkenin işçi ve emekçileri olarak, artık madenlerde ya da başka iş alanlarında ölmek istemiyoruz. Tam tersine çocuklarımızla özgür bir şekilde ve onurlu yaşamak istiyoruz. Bu talepler çerçevesinde hükümetin siyasal sorumluluğunu, insani ve vicdani sorumluluğunu zaman geçirmeden bir an önce hayata geçirme sorumluluğuyla karşı karşıya olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Lami Özgen, daha sonra beraberindekilerle birlikte Samo Maden Şehitliği'ni ziyaret etti. CİHAN

Yorumlar