KESK: Bilal Erdoğan'ın evinde kalan para 75 bin emeklinin maaşı kadar

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR ) tarafından yapılan 4 kişilik bir aile için 2014 yılı Şubat ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını belirleyen raporda, kamuoyunda son dönemde tartışılan yolsuzluk tartışmaları ile ilgil.

Google Haberlere Abone ol
KESK: Bilal Erdoğan'ın evinde kalan para 75 bin emeklinin maaşı kadar

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR ) tarafından yapılan 4 kişilik bir aile için 2014 yılı Şubat ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını belirleyen raporda, kamuoyunda son dönemde tartışılan yolsuzluk tartışmaları ile ilgili değerlendirmeye yer verildi. Yapılan analizde, “Son operasyonda Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın tüm çabalarına rağmen sıfırlayamadığı iddia edilen ‘elde kalan’ 30 milyon Euro, bugün 38 bin kamu emekçisinin maaşına denk gelirken, 75 bin memur emeklisinin 1 ayda aldığı maaşı karşılamaktadır.” denildi.

    Raporda, son yıllarda yapılan eğitimden sağlığa, adalet sisteminden sosyal haklara değin tüm alanların 11 yıldır yaşadığı ‘reform’ adı altındaki yapısal dönüşümlerin tamamının ‘hırsızlık çarkının işlemesini işlevsel hale getirmeyi amaçladığı’ savunuldu. Bu durumun, gittikçe halkı daha da yoksullaştırdığına dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Hayatın her alanı ticarileştirilirken ve çarpık ekonomi politikaları daha dışa bağımlı hale gelirken, bu yoksullaşmaya neden olan AKP iktidarının kendisi, ekonomi politikalarındaki tercihleridir.
17 Aralık’tan itibaren iktidar bloğu arasında derinleşen çatışmada, bugüne kadar iktidarın egemen sınıflarla birlikte el ele kurduğu düzenin tüm pisliği ortaya dökülürken, 11 yıldır yoksulluğa itilen emekçilerin tüm birikimlerinin bu düzende nasıl çalındığı ve kimlerin cebinden çıktığı da görülüyor.

    Yıllardır toplu sözleşme döneminde emeklerinin karşılığını talep eden, insanca bir yaşam için mücadele veren kamu emekçilerine hükümetin ‘kaynak yok’ gerekçesini öne sürerek kulağını tıkamasının da nedeni belli oluyor. Bir anda ‘yok olan’ kaynaklar bugün banka müdürlerinin ayakkabı kutularından, Bakan hatta Başbakan çocuklarının evlerinden çıkıyor. Örneğin son operasyonda Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın tüm çabalarına rağmen sıfırlayamadığı iddia edilen ‘elde kalan’ 30 milyon Euro, bugün 38 bin kamu emekçisinin maaşına denk gelirken, 75 bin memur emeklisinin 1 ayda aldığı maaşı karşılamaktadır.

    Ülkemizde giderek yükselen açlık ve yoksulluk sınırı, bir sorun değil, 11 yıldır sürdürülen rant, sömürü ve yağma üzerine kurulu ekonomi politikalarının bir sonucudur. Ortaya çıkan bu sonuç, ancak nedenleriyle birlikte ortadan kaldırılabilir. Adil bir bölüşüm sistemi ve adil bir ücret politikası ancak, bu sonuçları üreten düzenin sıfırlanmasıyla mümkündür.” CİHAN

Yorumlar