Kesik Köprü'nün bir bölümü toprak altından çıktı

Sivas şehir merkezi ile Karşıyaka’yı birbirine bağlayan Kesik Köprü'de restorasyon devam ederken kazı çalışmalarında köprünün iki bölümden değil, tek parçadan oluştuğu ortaya çıktı. Köprünün ne zaman ikiye ayrıldığı bilinmiyor....

Google Haberlere Abone ol
Kesik Köprü'nün bir bölümü toprak altından çıktı

Sivas şehir merkezi ile Karşıyaka’yı birbirine bağlayan Kesik Köprü'de restorasyon devam ederken kazı çalışmalarında köprünün iki bölümden değil, tek parçadan oluştuğu ortaya çıktı. Köprünün ne zaman ikiye ayrıldığı bilinmiyor.

Kesik Köprü olarak bilinen tarihi köprünün onarım kitabesinde 1292 yılında Selçuklular tarafından yapıldığı belirtiliyor. Trafiğe kapatılarak bir ay önce restorasyona alınan Kesik Köprü'de çalışmalar sürüyor. İki bölümden oluşan köprüde devam eden kazı çalışmaları sonrası köprünün birbirine bağlı olduğu anlaşıldı. Çalışmalar sonrası köprünün adının değişebileceği söyleniyor. 17 kemerli büyük kısım ile 2 kemerli küçük kısmın birbirine bağlayan bölüm gün yüzüne çıkmaya başladı. Çalışmalar sonrası köprünün kemerlerine ek olarak birkaç kemer daha ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden Tarihi köprünün bağlantısı ile köprü girişleri toprak altından çıktı. Köprünün toprak altından çıkan kısımlarıyla yaklaşık 90 metrelik bölümün gün yüzüne çıktığı kaydediliyor. Köprünün önceki uzunluğu 326 m olarak biliniyor. Köprünün bir bölümünün ne zaman toprak altında kaldığı bilinmezken bu durum tarihe saygısızlık olarak görülüyor.

5 ay sürmesi planlanan restorasyon çalışmalarında tarihi köprüye zarar verilmemesi için kazı çalışmaları elle sürdürülüyor. Etrafının açılması sonrası kazı çalışmalarına iş makinalarıyla devam edilmesi planlanıyor. Köprünün 2 kemerli bölümünde, kemerlerin altı açılarak tamamıyla ortaya çıkarılacağı belirtilirken köprünün İller Bankası tarafında süren çalışmalarda da toprak altından köprünün girişinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

CİHAN

Yorumlar