Kenya Onuruna Köşk'te Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı düzeyinde Türkiye’ye ilk kez resmi ziyaretini gerçekleştiren Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kenya Onuruna Köşk'te Akşam Yemeği



Köşkte konuk Cumhurbaşkanı Kenyatta onuruna verilen yemeğe çok sayıda bakanın yanı sıra milletvekili, işadamı, işkadını, STK temsilcisi ve Kenya’ya komşu ülkelerin Ankara’daki diplomatik misyon temsilcileri iştirak etti. Davetlileri kabul salonunda birlikte karşılayan iki cumhurbaşkanı, sonrasında akşam yemeğine geçti.

Yemekten önce yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gül, aradaki mesafeye rağmen Türkiye-Kenya ilişkilerinin mazisinin çok köklü olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Doğu Afrika’nın finans, iletişim ve lojistik merkezi olan Kenya ile böylesine köklü bir tarihi ve beşeri zemin üzerine kurulu ilişkilerimizi, Afrika ortaklık politikamız çerçevesinde karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız.’’ dedi. Afrika Boynuzu bölgesinin yükselen yıldızlarından Kenya ile çok taraflı platformlardaki işbirliğini en güçlü şekilde sürdürmek istediklerinin altını çizen Gül, ‘‘Afrika’nın BM merkezi konumunda olan ve modern deniz korsanlığıyla mücadelede öncü rol oynayan Kenya’nın, barış misyonlarındaki aktif mevcudiyetiyle, bölgesel güvenlik ve istikrara yaptığı katkıları takdirle takip ediyoruz. Kenya’nın aktif dış politikası, bir yandan 'Afrika sorunlarına Afrika çözümleri' olarak özetlenebilecek ortak anlayışımızı güçlendirirken, diğer yandan ikili ilişkilerimize yeni ufuklar kazandırmaktadır.’’ sözlerine yer verdi.

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta ise Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmalarının önemine değindi. Kenyatta, ‘‘Kenya, Doğu Afrika’da yatırımlar için tercih edilen bir cazibe merkezi olarak kendisini konumlandırmış ve bölgenin ekonomi, ticaret ve yatırım merkezi olmuştur.’’ dedi. Konuk Cumhurbaşkanı ayrıca Afrika Boynuzu Bölgesi’nde kalıcı barışın tesisi yönünde atılan adımlara katkılarından ötürü Türkiye’ye teşekkürlerini sundu.

Yorumlar