Kentsel dönüşüme 1,5 yılda 700 milyon lira

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Türkiye genelinde şu ana kadar 700 milyon liraya yakın bir kaynağın kentsel dönüşüm için harcandığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Kentsel dönüşüme 1,5 yılda 700 milyon lira

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Türkiye genelinde şu ana kadar 700 milyon liraya yakın bir kaynağın kentsel dönüşüm için harcandığını belirtti. Hikmet Haspolatlı, Türkiye genelinde 500 bin konutun dönüşümüyle ilgili sürecin ise devam ettiğini söyledi.

İnşaat sektörünün temsilcileri Bursa’da düzenlenen İnşaat Zirvesi'nde buluştu. Zirveye konuşmacı olarak katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlar ve mahalli idarelerin de katkısı ile önemli mesafe kat edildiğini anlatan Haspolatlı, "Ülke genelinde yerel yönetimlerin yaptığı uygulamalarla 1 milyon nüfusu kapsayacak şekilde yapı stokunun yenilenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızın kendi yaptığı riskli yapı tespitleri ve kendi binalarını yenileme süreci hızlı bir şekilde sürüyor. Bakanlığımız bu konuda vergi ve harç muafiyeti gibi destekler veriyor" dedi.

Türkiye'de 7 bin hektara yakın alanın riskli olarak görüldüğünü anlatan Hikmet Haspolatlı, 1,5 yıllık çalışmayı ise şöyle anlattı: "Bu alanlarda bir milyonun üzerinde nüfus yaşıyor. Bunun dışında vatandaşlarımız kendi riskli yapılarını tespit ediyor. Vatandaşın yürüttüğü 50 binin üzerinde bağımsız bir yapı söz konusu. Biz şu anda kentsel dönüşüm ve vatandaşların kendi yaptığı uygulamalar anlamında 500 bin konutun dönüşümüyle ilgili sürece devam ediyoruz. 27 Aralık'ta bir tören daha yapılacak. 300 bine yakın bağımsız birimin yıkımı tamamlandı. Şu ana kadar bakanlık olarak kira yardımı, kredi, faiz desteği veriyoruz. Bunun dışında uygulamaları yapan belediyelere kaynak aktarılıyor. Şu ana kadar 700 milyon liraya yakın bir kaynak kentsel dönüşüm için harcandı."

Hikmet Haspolatlı, kentsel dönüşüm açısından 2014 yılının daha hareketli geçeceğini belirterek, "Kanunun yürürlüğüne girmesinden bu yana 1,5 yıl geçti. 2014 yılı çok hareketli olacak. Vatandaşımızın da bilinçlenmesiyle bu hareketin daha da artacağına inanıyoruz." dedi.
CİHAN

Yorumlar