Keneden korunmak için açık renkli kapalı elbiseler giyin

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı enfeksiyonunu yayan kenelerin tutunmaması için tarla, bağ, bahçe gibi kırsal alanlara gidilirken açık renkli kapalı elbiseler giyilmesi gerektiği belirtildi. Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal...

Google Haberlere Abone ol
Keneden korunmak için açık renkli kapalı elbiseler giyin

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı enfeksiyonunu yayan kenelerin tutunmaması için tarla, bağ, bahçe gibi kırsal alanlara gidilirken açık renkli kapalı elbiseler giyilmesi gerektiği belirtildi.

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Kırım Kongo kanamalı hastalığına karşı vatandaşları uyararak, kenelere karşı dikkatli olunmasını istedi. Türkiye'de ilk defa 2002 ilkbahar ve yaz aylarında görülen hastalığın her yıl mayıs ile eylül ayları arasında artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Kendigelen, kene ısırığıyla bulaşan bu hastalığın ölümlere yol açtığını belirtti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler tarafından taşınan virüsle oluştuğunu anlatan Şener, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu bildirdi. Hastalığın insanlara kene tutunmasıyla bulaştığına dikkat çeken Şener, bu sebeple vatandaşların kırsal alanlara gidilirken açık renkli kapalı giysiler giymesi ve pantolon paçalarını çoraplarının içine sokması gerektiğini vurguladı. Şener, eve dönüldüğünde ise özellikle kollar, bacaklar, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar olmak üzere vücudun tamamen kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hastalığın ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal şikâyetleri ile ortaya çıktığını dile getiren Şener, şöyle devam etti: “Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın uygun şekilde yok edin.”

Kene tutunmasından sonra 10 günlük sürede vücut sağlığının takip edilmesi gerektiğini ifade eden Şener, “Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin. İlimiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi yönünden endemik bir il değildir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz olarak eğitim çalışmaları yapılmakta olup bir plan dâhilinde sağlık personeli tarafından öncelikli bölgelerde hane ziyaretleri gerçekleştirilerek kene kartı dağıtımı ve halk eğitimleri gerçekleştirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar