"Kendinizden emin değilseniz boğulma tehlikesi geçiren kişiye müdahale etmeyin"

Havaların ısınmasıyla birlikte açılan deniz sezonunun ilk günleri olmasına karşın artan boğulma vakaları ne kadar iyi yüzücü olunursa olunsun denizin şakaya gelmediğinin de adeta göstergesi oldu. Hatay'da son bir ay içerisinde 5'ten fazla...

Google Haberlere Abone ol
"Kendinizden emin değilseniz boğulma tehlikesi geçiren kişiye müdahale etmeyin"

Havaların ısınmasıyla birlikte açılan deniz sezonunun ilk günleri olmasına karşın artan boğulma vakaları ne kadar iyi yüzücü olunursa olunsun denizin şakaya gelmediğinin de adeta göstergesi oldu. Hatay'da son bir ay içerisinde 5'ten fazla kişi denizde hayatını kaybetti. Yetkililer vatandaşlardan asla tek başlarına sığ alanlarda denize girmemelerini ve boğulma tehlikesi geçiren kişiye kendilerinden emin değillerse müdahale etmemelerini istedi.

Uluslararası Yüzme Hakemi ve Milli Yüzme Antrenörü Murat Şaydak, vatandaşların cankurtaran bulunan alanlarda ve mümkünse sığ alanlarda değil halk plajlarında denize girmelerini istedi. Artan boğulma vakalarında genel olarak boğulma tehlikesi geçiren kişiye yardım için gidenlerinde hayatlarını kaybettiklerinin altını önemle çizen Milli Yüzme Antrenörü Murat Şaydak kişinin kendinden emin olmaması halinde vakaya müdahale etmemesini istedi. Boğulma tehlikesi yaşayan kişinin denizde daha az çırpındığı anların müdahale zamanı olduğunu aktaran Şaydak kişiye arkasından yaklaşılmasını ve çenesinden tutarak kıyıya doğru getirilmeye çalışılmasını önerdi.

KENDİ CANI İÇİN SİZİN CANINIZI DÜŞÜNMEZ

Boğulma tehlikesi geçiren kişiye müdahale anının önemini Şaydak şu sözlerle anlattı: "Boğulan bir kişiye kendimizden eminsek ve iyi bir yüzücü isek boğulan kişinin yüzüne karşı yani yüz yüze gelmeyecek şekilde yaklaşacağız. Çünkü yüz yüze geldiğimizde boğulan bir kişi kendi can güvenliği için kendi canının önemi için bize sarılarak o hayatta kalmak isteyecek. O nedenle boğulan kişi çok tehlikeli bir durumdadır, önden kesinlikle yaklaşılmayacak. Hatta boğulan kişinin direncini düşürmesini beklemeliyiz.Direnci kırılsın yani batıp batıp çıkması birazcık daha böyle bir sakinleşmesi artık sanki vazgeçecek hayattan ümidi kesilecek anını beklememiz lazım. Çünkü o pozisyonda biz onu en uygun şekilde arkasından dolaşarak koltuk altından tutup çenesinden hemen yakalayıp kıyıya doğru yavaş bir şekilde "Sakin ol,seni kurtarmaya geldim. Seni kıyıya götüreceğim, Sakin ol kurtulacaksın" gibi sözlerle sakinleştirerek kıyıya götürmemiz lazım. Ve kıyıya getirir getirmezde hemen ambulansı çağırmamız lazım."

CANKURTARANLAR SARI TİŞÖRT GİYERLER

Kişinin emin olmaması halinde boğulma tehlikesi geçiren kişiye müdahale etmemesini isteyen Şaydak, "Çevremizde boğulan bir kişiyle karşılaşırsak bu konuyla ilgili eğer bir bilgimiz yoksa kesinlikle olaya müdahale etmemiz lazım. Eğer ki çevremizde cankurtaran varsa hemen ona seslenmemiz lazım. Zaten cankurtaranlar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun öngördüğü sarı tişört giyerler. Gördüğümüz ilk cankurtaranı vakaya doğru yönlendirmek lazım. Ola ki cankurtaran yok biz olaya yakınız kesinlikle kendimizden emin değilsek ve iyi bir yüzücü değilsek kesinlikle yaklaşmayacağız çünkü boğulan bir kişi yerine iki kişi olabilir 3 kişi olabilir." dedi.

AKINTIYA KARŞI YÜZMEYİN, KIYIYA PARALEL YÜZMEYİ DENEYİN

Sıcak hava nedeniyle serinlemek isteyen vatandaşlara güvenilir alanları öneren Şaydak kişilerin tek başlarına denize girmemelerini de önerdi. Ne kadar iyi bir yüzücü olunursa olunsun yanlarında bir kişi daha bulundurmaları önerisinde bulunan Şaydak vatandaşlardan akıntıya direnmemelerini istedi. Şaydak şöyle konuştu: "Kesinlikle tek başımıza denize girmemiz lazım. Ne kadar iyi bir yüzücü olursak olalım bir kişi yanımızda olmalı. Denize ailecek girmek istediğimizde özellikle kıyıda cankurtaran bayrağını görmemiz lazım. Sarı-Kırmızı olur bu bayrak ve cankurtaranın olduğuna işarettir. Denizde akıntıya karşı kesinlikle mücadele etmemek lazım. Eğer ki denizde akıntı ile karşı karşıya kalırsak kesinlikle akıntıya karşı yüzmemiz lazım ve kendimizi bırakmamız lazım. Ayrıca tatilcilerden kıyıya paralel olarak yüzmelerini istiyorum Belli bir müddet sonra o akıntı bizi bırakacaktır."

AİLELER ÇOCUKLARINA YÜZMEYİ ÖĞRETMELİ

Artan boğulma vakaları nedeniyle ailelerden çocuklarına yüzme eğitimi vermelerini isteyen Şaydak, "Özellikle ailelerden bu konuyla ilgili çocuklarını en yakın yüzme havuzlarına eğitmen hocalar eşliğinde yüzme öğretmelerini , yüzme bilmeyenlerin kesinlikle kalmamasını ve boğulan bir kişiye karşı nasıl müdahale edilir onunla ilgili bilinçlendirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar