Kendi kültür ve dinini iyi tanıyanlar hoşgörülü oluyor

Kültürlerarası diyalog faaliyetlerinde bulunan üç derneği bünyesine bulunduran Gesellschaft für Dialog Baden-Württemberg’in (GfD BW) bu ay düzenlediği söyleşiye Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi Rektörü Prof.

Google Haberlere Abone ol
Kendi kültür ve dinini iyi tanıyanlar hoşgörülü oluyor

Kültürlerarası diyalog faaliyetlerinde bulunan üç derneği bünyesine bulunduran Gesellschaft für Dialog Baden-Württemberg’in (GfD BW) bu ay düzenlediği söyleşiye Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bernd Engler ve Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran katıldı. İslam İlahiyat Merkezi’nin kuruluşu ve şu anki durumu ile ilgili bilgiler veren Rektör Engler, İslam ilahiyat merkezlerinin bir anlamda uyumla ilgili yönlerinin de olduğuna işaret etti. Rektör, insanların kendi kültürünü ve dinini yakından tanımasının başka kültür ve dinlere karşı daha toleranslı olmasına etki ettiğini söyledi.

İslam teolojisinin bilimsel olarak ancak fakültelerde ele alınabileceğine değinen Engler, bu durumun Hıristiyan teolojisi için de geçerli olduğunu kaydetti. Hıristiyanlıkta olduğu gibi İslam dininde de ayrı görüşlerin olduğuna dikkat çeken rektör, “Fakültemizde ancak toplumun geneline ve çoğunluğuna hitap eden bir İslam’ı öğretebiliriz. Bu konuya bilimsel yaklaşmak gerekiyor.” dedi. Tübingen İslam İlahiyat Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran da İslam İlahiyat Merkezi ile ilgili aktüel bilgileri paylaştı.

Mevcut öğrenci sayısının 110 olduğunu belirten Prof. Dr. Erdal Toprakyaran okula olan ilginin sürekli artığını ve kontenjanın sınırlı olmasından dolayı ilk defa bu yıl belli bir noktadan sonra başvuruları kabul edemediklerini hatırlattı. Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi 10 Ekim 2011 tarihinde 23’ü kız 13’ü erkek olmak üzere toplam 36 öğrenci ile eğitime başlamıştı. Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi’nin, 2015 yılında “İslam İlahiyat Fakültesi” olması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar