Kemik yaşlanmasını azaltacak doğal öneriler

İlerleyen yaşla birlikte vücutta birçok değişiklik yaşanıyor. Bu dönemde en sık rastlanan şikayetlerin başında iskelet sistemi hastalıkları geliyor. Tüm organlarda olduğu gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte kemikler, kıkırdaklar, kaslar...

Google Haberlere Abone ol
Kemik yaşlanmasını azaltacak doğal öneriler

İlerleyen yaşla birlikte vücutta birçok değişiklik yaşanıyor. Bu dönemde en sık rastlanan şikayetlerin başında iskelet sistemi hastalıkları geliyor. Tüm organlarda olduğu gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte kemikler, kıkırdaklar, kaslar ve bağlar da yıpranma ve aşınma sürecine giriyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Prof. Dr. Nadir Şener, kemik yaşlanmasını azaltacak önlemler alınabileceğini söyledi.

    İlerleyen yaşla birlikte kemik kitlesinin azaldığını ve kemik erimesinin meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu: “Ayrıca kıkırdakların aşınmasıyla da eklemler kireçleniyor. Tüm bunlarla birlikte kaslarda güç kaybı ve bağların sağlamlığında azalma başlıyor. Bu sorunlar hem vücudun denge hissini hem de yaşlılıktaki yaşam kalitesini oldukça etkiliyor. Çünkü iskelet sistemindeki olumsuzluklar her şeyden önce hareketliliği azaltıyor ve kişi eve hapsolmuş bir ihtiyar haline geliyor.”

    KIRIKLARIN TEDAVİSİ ZORLAŞIYOR

    Yaşlılık döneminde yaşamı çokça zorlaştıran kemik erimesi ve eklem kireçlenmesine değinen Dr. Şener, bu sorunların vücuttaki etkileri hakkında şunları ifade etti: “Kemik erimesi, kemik ağrılarının yanı sıra kemiklerin küçük düşmeler ve zorlanmalarla dahi kolayca kırılmasına neden olabiliyor. Yaşlılıkta gelişen kırıkların tedavisi daha zor ve uzun sürelidir. Hatta kalça kırığı gibi bazı kırıkların tedavisi ancak ameliyatlarla mümkün. Bugün kemik erimesine bağlı gelişen kırıkların tedavisi sırasında gelişen sorunlar ölüm sebeplerinin ön sıralarında yer alıyor. Ayrıca diğer önemli bir sorun da eklem kireçlenmesi. Eklem kireçlenmesinde eklemlerin kayganlığını sağlayan kıkırdak yüzey aşınıyor ve eklem hareketleri ağrılı ve kısıtlı hale geliyor. Eklem kireçlenmesi ilerledikçe hastalar merdiven dahi çıkamayacak duruma gelebiliyor veya gece uyuyamayacak kadar ağrılı olabiliyorlar. Beraberinde eklemlerde çarpıklıklar ve şekil bozuklukları da gelişebiliyor."

    YAŞLANMANIN GETİRDİĞİ OLUMSUZLUKLARI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ

    Yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları ertelemenin kişinin kendi elinde olduğunu vurgulayan Şener, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu aktardı. Şener, ayrıca eklem kireçlenmesinden korunmak için çok kilolu olmamak, eklemleri çarpma burkulma gibi travmalara maruz bırakmamak ve düzenli egzersizlerle kasları güçlü tutmak gerektiğini ifade etti.

    ZAMAN ZAMAN CERRAHİ GİRİŞİMLER GEREKEBİLİYOR

    Tıbbın günümüzde yaşlılık sorunlarının çoğuna çözüm getirebildiğini belirten Şener, kemik erimesi tedavisinde koruyucu yöntemlerin yanı sıra erimeyi önleyen ve kemik oluşumunu uyaran ilaç tedavileri bulunduğunu kaydetti. Kireçlenme için de ilaç tedavisinin yetersiz kalması halinde cerrahi girişim yapılabildiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar