Kemal Burkay, Muş’ta Kürt sorununu anlattı

Muş Alparslan Üniversitesi’nin “Türkiye Buluşmaları” kapsamında düzenlediği konferansın onur konuğu olan siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, “Kürt Sorununun Çözümünde Barışçıl ve Demokratik Yöntemler” konulu konferans verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kemal Burkay, Muş’ta Kürt sorununu anlattı

Muş Alparslan Üniversitesi’nin “Türkiye Buluşmaları” kapsamında düzenlediği konferansın onur konuğu olan siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, “Kürt Sorununun Çözümünde Barışçıl ve Demokratik Yöntemler” konulu konferans verdi. Burkay, Kürt sorununun silahlarla çözülmeyeceğini belirterek diyalog yoluyla sorunun çözüme kavuşacağını ifade etti.

Muş Alparslan Üniversitesi’nin “Türkiye Buluşmaları” kapsamında düzenlediği etkinlikler kapsamında, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Vali Vedat Büyükersoy, Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Kemal Burkay, Kürt sorununun nedenlerinden ve başlama tarihinden bahsetti. Burkay, Kürt sorunu ile ilgili şunları söyledi: “Kürt sorunu Osmanlı'nın son döneminde başlayan ve cumhuriyet döneminde devam eden bir sorun. Daha önce neden çözülmedi bu sorun? Her imparatorluk gibi Osmanlı da bölündü. Osmanlı toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti oluştu. Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda ciddi sorunlar baş kaldırdı. Bugünü izah edebilmek için eskilere dönmek gerekiyor. Kürt sorunu 19. yüzyılda başladı. Bir ülkede birden fazla resmi dil olabiliyor. Ne yazık ki biz bunu yapamadık. Kürt toplumunu yok saymak Kürt direnişine yol açtı. Bu ülkenin halkları ile uğraşmak zorunda kaldılar. En son 30 yıllık çatışmalarda 50 bin canımızı yitirdik, on binlerce faili meçhuller, toplumun birçok ekonomik kaynağı yok oldu. Bölgenin ekonomisi alt üst oldu. Binlerce köy yakıldı yıkıldı ve insanlarımız büyük kentlere yöneldi.” dedi.

“Kürtler ve Kürdistan Var Dedim Diye Tutuklandım”

Kürtlerin hep yok sayıldığını ve haklı taleplerinin her zaman reddedildiğini vurgulayan Burkay, “Kürtler yok sayıldı ve Kürtler haklı taleplerde bulunduğunda da yok sayıldılar. 1966 yılında yazdığım bir yazıdan dolayı tutuklandım. Kürtler ve Kürdistan vardı dedim ve bu bir suç değil. Ama bunları yazdığım için 3-4 arkadaşım tutuklandı. Kürtler her darbenin arkasında tutuklandı. Eşrafıyla, öğrencisiyle, aydınıyla... Bunlar tepkilere neden oldu. Eğer bir bunları daha önce yapmış olsaydık, bu kadar can kaybına ve ekonomik kayıp olmayacaktı. Avrupa birliği ve NATO Türkiye'nin müttefiki. Hem Avrupa, hem de NATO, Türkiye'nin parçalanmasını istemiyor. Türkiye bu sorunu çözmeyeceği sürece hep başarısı olacaktır. Bu sorun zaten Türkiye'nin içinde var ve bu Türkiye'nin bir gerçeğidir. Uluslararası alanda rakipleriniz varsa, kaşırlar tabi. Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesi lazım. Bunu kavga ile değil, diyalog yoluyla çözmesi lazım.” dedi.

"Ak parti çözüm süreci başlattı tabi olumlu ve biz bunu destekliyoruz." diyen Burkay şöyle devam etti: "Tabi silahların susmasını istiyoruz. Kürt sorunu adil bir şekilde çözülmediği için silahlar ortaya çıktı. Bu sorunu gerçekten çözebiliriz. Silahların susmasını istemeyenler var. Kürt sorunun çözülmesini istemeyenler var. Silahlar sussun ama Kürt sorunu nasıl çözülecek? Türkiye'de demokratik bir anayasa yapılmalı ama mutlaka bunu yapmak lazım. Ana dilde eğitim ve yerelde yönettim olması lazım. Bende inanıyorum ki bunların hepsi çözülürse Kürtler de birlikte yaşamak ister.” CİHAN

Yorumlar