Keleş: PKK ölülerine verilen değerin bize de verilmesini isterdik

Sivas kırsalında 1996 yılında yaşanan çatışmada ölen PKK'lıların gömüldüğü Yukarı Tekke Mezarlığı'nda cesetler taşınırken kendilerine haber verilmediğinden yakınan ve alanda babasının mezarı bulunan İrfan Keleş, babalarının...

Google Haberlere Abone ol
Keleş: PKK ölülerine verilen değerin bize de verilmesini isterdik

Sivas kırsalında 1996 yılında yaşanan çatışmada ölen PKK'lıların gömüldüğü Yukarı Tekke Mezarlığı'nda cesetler taşınırken kendilerine haber verilmediğinden yakınan ve alanda babasının mezarı bulunan İrfan Keleş, babalarının mezarına zarar gelmediğinden emin olmak amacıyla kazdırdıklarını söyledi. Keleş, "Allah göstermesin, kimseye böyle bir acı vermesin. Biz bir acıyı 2. defa yaşadık. Özür dilendi ama bu bir özürle geçiştirilecek bir konu değil. PKK'lı ailelerin ölülülerine verilen değerin, bize de verilmesini ve en azından haberimizin olmasını isterdik." dedi.

    2004 yılında vefat eden ve aynı alana defnedildiği öne sürülen Abdurrahman Keleş'in oğlu İrfan Keleş ve kız kardeşi Songül Keleş, CHP Sivas il binasında basın toplantısı düzenledi. Yukarı Tekke Mezarlığı'nda olayı gördüğünde Belediye Mezarlık Müdürlüğü'ne gittiklerini anlatan İrfan Keleş, kendilerine ailelere haber verilmemesinin istenildiğinin iletildiğini, suç duyurusunda bulunacaklarını söylediklerinde 'İstediğiniz yere şikâyet edebilirsiniz' denildiğini öne sürdü.

    Savcılığa başvurduklarında mezarda darp veya hırsızlık olayı olup olmadığının sorulduğunu anlatan Keleş, "Biz bir terör örgütünün mezarlarının çıkarılarak alttan kazı işleminin yapıldığını söyledik. 'Bununla ilgili belediyenin size haber vermesi gerekir, hukuki bir işlem yapamayız.' denildi." ifadelerini kullandı.

    "KAZI YAPILIRKEN BİZE DE HABER VERİLMESİ GEREKİRDİ"

    "Allah göstermesin, kimseye böyle bir acı vermesin. Biz bir acıyı 2. defa yaşadık. Özür dilendi ama bu bir özürle geçiştirilecek bir konu değil. PKK’lı ailelerin ölülülerine verilen değerin, bizim de orada bulunmamız gerekirdi. Bizim de en azından haberimizin olmasını isterdik." diyen İrfan Keleş, şöyle devam etti: "Mezarların kazıldığını duyunca belediyeye müracaat ederek emin olmak için babamın mezarının kazılmasını istedim. 'Babanızın mezarına dokunulmadı' denildi ama babamın mezarı kazıldığı zaman yan tarafından kalaslarla desteklenip, altından tabutların çıkarıldığını gördük. 'Hani eşilmemişti' dediğimiz zaman sustular, tabi bir şey diyemediler. Babamın mezarı kazıldığında kafatasını gördüğümde zaten içim bir tuhaf oldu."

    Mezarlığa gittiğinde bilmeden PKK'lıların mezarlarına Fatiha okuduğunu ifade eden Keleş, "19 Mayıs tatildi. Babamın yanına gittim. Ölüm yıldönümünden bir gün önceydi. Gittiğim zaman orada aile mezarlığı yerinde 3 tane mezar vardı. 'Allah rahmet eylesin' dedik. Trafik kazasından mı ölmüşler acaba diye üzüldük. Bir ay önce gittiğimizde bir şey yoktu. Mezarları görünce bir de Fatiha okuduk. Bir de öğrendim ki alttan çıkarılan terör örgütü mensuplarının cesetleriymiş. Geldikçe ailelere teslim ediliyormuş." şeklinde konuştu.

    PKK'nın bir internet sitesine göre babasının altında bir bir kadın teröristin gömülü olduğunu öne süren Keleş, "İslami usullere göre bunun yeri yoktur. Bir kadının üstüne bir erkeğin gömülmesi dinen de sakıncalı. Birinci dereceden yakın akraba olma şartı vardır." diye konuştu.

    "BELEDİYENİN BANA VE CENAZEMİZE SAHİP ÇIKMASI GEREKİRDİ"

    Abdurrahman Keleş'in kızı Songül Keleş de şok içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti: "Geçen hafta babamızın 10. yıldönümüydü. Biz acıyı 10 yıl sonra bir daha yaşadık. Yaşadığımız acının tarifi yok. Anlatılacak bir duygu değil. Dün babamın mezarı açıldığında o kemikleri görmek de hiç iç açıcı bir şey değildi. Diğer cenaze sahipleriyle ilgili internet sayfalarında babamın mezarının altının kazıldığının görülmesi hiç uygun bir şey değildi. Onlar bile Keleş ailesinin bu durumdan haberi varmı derken, belediye başkanının bana ve cenazeme sahip çıkmaması en çok canımı acıtan bu. Bize en azından 'Özür dileriz, böyle bir olay olmuş telafisi yok. Ama bizim sizin ölünüze saygımız var. İlk önce sizin cenazenizi buradan alalım. Diğer kişilerin cesetlerini öyle çıkartalım' denilmesini beklerdik. Dün işçiler mezarlıkta çalışıyordu, hiç bir yetkili bulunmadı. Bize hocanın olacağı söylendi, o da yoktu."

    CHP İl Başkanı Ulaş Karasu ise "Sivas halkı olarak sormak istiyorum. Belediye bile bile aile mezarlığı olarak nasıl satmıştır. Belediyede bu kusuru işleyenler kimlerdir? 15 gün önce PKK'nın yayın organlarında bu haber geçilmiştir. Fakat Sivas'tan bir tane yetkili çıkıp, ailelere hiçbir bilgi vermemiştir. Aile haberi yayın organlarından almak zorunda kalmıştır. Bu daha acı bir olaydır. Bu nasıl bir vurdumduymazlıktır." ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar